![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem z zapytaniem sql jesli chodzi o zlaczenia kolumn. Jesli chcę złączyć kolumny z dwóch tabel to problemu nie mam, ale jesli chcę złączyc kolumny np. z trzech tabel to pokazuje mi się błąd. Czy jest możliwość złączenia kolumn z trzech, lub wiecej tabel???Jesli tak to prosiłbym o przykład zapytania sql?
![]() Jeśli złączam kolumny z dwóch tabel to stosuję zapytanie: Kod select klient_id,nazwa_klienta,miasto_klienta,nazwa_towaru,ilosc_w_kg from towar, klienci where klienci.klient_id = towar.towar.id -to dostaję złaczenie bez problemu, a jeśli probuje tak (na inne sposoby też próbowałem):Kod select klient_id,nazwa_klienta,miasto_klienta,nazwa_towaru,ilosc_w_kg,wartosc_faktury from towar, klienci, faktury where klienci.klient_id = towar.towar.id[ lub tak: Kod select klient_id,nazwa_klienta,miasto_klienta,nazwa_towaru,ilosc_w_kg,wartosc_faktury from towar, klienci, faktury where klienci.klient_id = towar.towar.id and klienci.klient_id=faktury.klient_id[ -dostaję taki komunikat: Kod Column 'klient_id' in field list is ambiguous -tzn. ze kolumna klient_id jest "nie jasna" . Czy mozna i jaki mniej więcej zapytanie sql mozna użyc to złączenia kolumn z trzech tabel lub wiecej....Pozdrawiam
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:03 |