|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Dublin - Ireland Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam.
Czy istnieje możliwość przekazywania w sesji identyfikatora połączenia LDAP? Chodzi mi o to, że użytkownik po zalogowaniu na stronie logowania przechodzi sobie na inne strony i musi mieć możliwość dokonywania zmian w LDAP'ie bez ponownego podawania nazwy użytkownika i hasła. O ile z nazwą użytkownika nie ma problemu bo jawnie przekazuję ją w sesji to nie chciał bym robić tego z hasłem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Cytat O ile z nazwą użytkownika nie ma problemu bo jawnie przekazuję ją w sesji to nie chciał bym robić tego z hasłem Jeśli trzymasz dane sesyjne w niepublicznym katalogu, czy nawet w SQL (tabela typu memory), to w czym problem? Poza tym, nie ma możliwości zserializowania zmiennej typu resource, z tego, co mi wiadomo. Tym samym - nie da się przekazać jej przez sesję. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Dublin - Ireland Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeśli trzymasz dane sesyjne w niepublicznym katalogu, czy nawet w SQL (tabela typu memory), to w czym problem? Ano problem w tym, że nie tylko ja mam pełen dostęp do serwera a nawet gdybym był to tylko ja to nie wiem czy użytkownicy byli by szczęśliwi wiedząć, że ich hasła są w taki czy inny sposób "ujawniane" no bo nie powiesz chyba, że jaśli ktokolwiek poza właścicielem konta może poznać jego hasło to jest to bezpieczne. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Cytat no bo nie powiesz chyba, że jaśli ktokolwiek poza właścicielem konta może poznać jego hasło to jest to bezpieczne. Jeśli serwer konfigurował administrator, a nie l00ser, to dla każdego konta PHP pracuje pod innymi uprawnieniami uniemożliwiając odczyt osobom niepowołanym. A tak, to tylko root ma dostęp, czyli admin. Nie ma możliwości zserializowania połączenia; pozostaje chyba tylko zapisanie tego w sesji i np. szyfrowanie jakimś zależnym od konkretnego użytkownika kluczem. |
|
|
|
|
|
|
|
Wiem, że nie ma możliwości serializacji połączenia ale myślałem, że może ktoś wymyślił jakieś obejście na to bo w końcu istnieją aplikacje www pozwalające na manipulację danymi LDAP.
Poza tym moim zdaniem nawet root nie powinien znać haseł użytkowników tym bardziej jeśli nie posiada on konta w LDAP prawda? Administratorowi serwera www nie musi wiedzieć wszystkiego a już na pewno nie powinien wiedzieć jak zalogować się do Active Directory przedsiębiorstwa, którego nie jest pracownikiem. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%)
|
A jest w ogóle coś takiego jak identyfikator połączenia LDAP i skądś można to pobrać?
Cytat musi mieć możliwość dokonywania zmian w LDAP'ie bez ponownego podawania nazwy użytkownika i hasła - a nie możesz po prostu przekazać loginu i hasła? I wysłać jeszcze raz na nowej stronie?
|
|
|
|
|
|
|
|
Oczywiście, że mogę ale powiedz mi jak mam bezpiecznie przechować to hasło? Nie mogę użyć do tego sesji bo ta przechowywana jest w pliku na serwerze i w tym momencie osoba mająca pełny dostęp do serwera może odczytać username i password z sesji a serwis www ma być hostowany poza firmą więc nie chciał bym aby kto kolwiek miał możliwość przechwycenia hasła. Logowanie odbywa się poprzez https
|
|
|
|
|
|
|
Cytat Nie mogę użyć do tego sesji bo ta przechowywana jest w pliku na serwerze Przecież możesz zaszyfrować dane sesyjne w pliku... Jest taka funkcja session_set_save_handler" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i piszesz przy zapisie funkcję szyfrującą. Kluczem może być np. unikalny klucz, który będzie przechowywany w ciastku usera. Bez klucza niewiele ktoś zrobi. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Wtedy musisz się tylko trochę pomartwić o bezpieczeństwo ciastek, ale to już jest mniejszy problem. Zresztą, napisałem Ci parę innych sposobów w poprzednich postach, więc ciut pokombinuj. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 26.12.2025 - 15:34 |