![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 198 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam takie pytanie w jaki sposob przekazac zmienne sesji o zalogowanym uzytowniku do okienka pop-up ?
Problem wyglada tak : Logujemy sie pod jakas podstrone gdzie sa materialy szkoleniowe dla grupy pracownikow i sa tam tez testy ktore utworzylem w php na czas. Dlaczego pop-up? No prosta sprawa blokada odswiezania strony. Teraz jak przenies do tego pop-up dane sesji ? Jest jakis sposob na to? Szukalem i nie moge znalezc. Z gory dziekuje. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 326 Pomógł: 121 Dołączył: 23.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dane sesyjne sa dostepne dla wszystkich podstron serwisu przez caly czas trwania sesji o ile nie zostaly one wczesniej zniszczone lub zmianie nie ulegla nazwa sesji. O ile okienko popup wywolywane jest z tej samej subdomeny, co strona inicjujaca dane sesji, to musi miec dostep do wszystkich danych sesji.
Mozliwe, ze w popupie sesji nie zainicjowawales (session_start()) i stad wynika niedostepnosc danych sesyjnych. A tak przy okazji to dodam, ze popup wcale nie uchroni Cie przed mozliwoscia przeladowania strony. Lepiej tutaj sprawdzilby sie token, czy - od biedy - AJAX. Dowod? Majac popup rzed soba wcisnij 'F5' |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 198 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To bylo naprawde banalne (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Dzieki
a co do F5 to z JS mam jak zablokowac f5 i prawy przycisk myszy. Mysle ze to wystarczy. A moze ktos wie jak to zrobic ze jesli wpisze w nowej zakladce ten adres z pop-up to automatycznie otwieral sie w pop-up? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat mam jak zablokowac f5 i prawy przycisk myszy - akurat. O tym, jakie skrypty JS pozwolę z Twojej strony uruchomić ja będe decydował dlatego, że to na moim komputerze się one wykonują. Mogę nawet w locie dokonać pewnych poprawek w kodzie JS. Poza tym nikt nie musi używać do takich rzeczy przeglądarki - są o wiele lepsze i bardziej przydatne narzędzia, którymi możesz dosłownie zabić stronę a nawet nie musisz na nią wchodzić ani uruchamiać przeglądarki. Dodaj sobie prosty token: , który ma być stały na początku i końcu testu. Gdy się zmieni oznacza to, że user wysłał nowe żądanie do serwera (odświerzył stronę generując nowy token) i go zabijasz w tym momencie. |
|
|
![]()
|
|
jak to zrobic? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taki token służy nadaniu unikalności każdemu formularzowi, jednak u Ciebie nawet tego nie trzeba robić, bo możesz wykorzystać ID rekordu z tabeli, w której zapisujesz wyniki testów:
1. Odpalasz test i dodajesz rekord do bazy, w którym zapisujesz oczywiście ID, kto odpalił test, ip, czas i tak dalej - robisz dodatkowe pole, by zapisywać info o ew. refreshu strony i pola na id_testu, wyniki testu itd. 2. Dodajesz zapytanie updatujące ten rekord (np. zwiększające o 1 wartość pola refresh) przy każdym odświeżeniu strony, które nie jest: - wywołaniem nowego testu (łatwo to sprawdzić, bo nowy test = nowy ID) - wysłaniem gotowego testu (to też łatwo sprawdzić) Możesz też zapisywać licznik odświeżeń za każdym wywołaniem strony, wtedy liczba refereshów musi być równa liczbie przewidzianych akcji, każdy dodatkowy F5 zwiększy licznik o 1 - na podobnej zasadzie działają liczniki odwiedzin (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) 3. Przy akcji wysłania gotowego testu sprawdzasz te dodatkowe pole, czy nie było refreshu, jeśli był to nie pozwalasz wysłać testu lub generujesz test od nowa + odpowiedni komunikat Ja bym to w ogóle jeszcze prościej zrobił: Wywołujesz nowy test + czas start, teraz każdy F5 resetuje test i powoduje wygenerowanie formularza od nowa (oczywiście z już innymi pytaniami, innymi kolejnościami odpowiedzi itd.), użytkownik musi wtedy wysłać gotowy test, bo jak odświeży to mu się test zresetuje. Oczywiście wtedy trzeba dać komunikat: "zakaz F5", żeby nie było pretensji, jednak tak proste rozwiązanie ma też oczywiście wady: - może być problem przy zawieszce przeglądarki lub łącza, użytkownicy często klikają "odśwież" - taka metoda się sprawdzi tylko wtedy, jeśli mamy jeden etap i nie ma żadnych akcji które wymagają wysłania żądania do serwera |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 22:49 |