![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam pewien problem. W mojej stronie w php mam umieszczony kod: CODE $daynow = mysql_query("SELECT `value` FROM `day` WHERE `name`='daynow' LIMIT 1;"); mysql_query("UPDATE `stats_reg` SET `value` = `value` + '1' WHERE `daynr` = '$daynow' LIMIT 1;"); do zmiennej $daynow chce pobrac zawartosc pola value (tabela day gdzie mam pola name i value - i jest to po prostu nazwa daynow i nr dnia od jakiegos tam momentu) pozniej w drugiej tabeli gdzie mam w polach daynr i value nazwy dni od 1-15 i wartosci ile ludzi zarejestrowalo sie danego dnia) I cos mi w tym nie dziala. Gdy zamiast zmiennej $daynow wstawie po prostu 15, wtedy wszystko dziala jak nalezy. Moze ktos widzi tu jakis blad ktorego nie moge znalezc? Moze cos z typem pol albo zmiennymi w php? pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 53 Dołączył: 18.09.2007 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może Ci nic nie pobiera:)W polach nazwa masz coś takiego jak daynow??
Zainteresuj sie mysql_fetch_... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
nie działa ci bo po wykonaniu mysql_query musisz wykonać jeszcze $daynow=mysql_fetch_assoc" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual($daynow);
i potem operujesz na tablicy czyli dane z value są w $daynow['value'] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok. Dzieki Ci bardzo Spawnm. Zrobilem tak jak napisales i dziala w porzadku. Ale chcialem jeszcze zrobic jedna rzecz i nie wiem jak sobie z tym poradzic:
CODE mysql_query("UPDATE `day` SET `value` = `value` + '1' WHERE `name` = 'daynow' LIMIT 1;"); $daynow = mysql_query("SELECT `value` FROM `day` WHERE `name`='daynow' LIMIT 1;"); $daynow1=mysql_fetch_assoc($daynow); $daynow2=$daynow1[value]-15; mysql_query("DELETE FROM `stats_reg` WHERE `daynr` = '$daynow2' LIMIT 1;"); mysql_query("INSERT INTO `stats_reg` (`daynr`, `value`) VALUES ('$daynow1', '0');"); Problemem jest to ze nie usuwa tego pierwszego rekordu tylko zmienia jego nazwe na 'array' i nie dodaje kolejnego. Mysle ze to jest cos z tym odejmowaniem od tablicy, ale nie wiem jak sobie z tym poradzic. pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
daj:
jeśli coś będzie, daj
i powiedz co ci wypisze . //przy tablicach nazwy w ' ![]() Ten post edytował Spawnm 11.03.2009, 20:08:38 |
|
|
![]()
|
|
Po wstawieniu kodu:
CODE mysql_query("UPDATE `day` SET `value` = `value` + '1' WHERE `name` = 'daynow' LIMIT 1;"); $daynow = mysql_query("SELECT `value` FROM `day` WHERE `name`='daynow' LIMIT 1;"); $daynow1=mysql_fetch_assoc($daynow); echo var_dump($daynow1); echo (" "); $daynow2=$daynow1['value']-15; echo $daynow2; ?> Wypisuje mi: array(1) { ["value"]=> string(2) "16" } 1 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie chodzi o
To jest to ostatnie zapytanie, przerobione tak żeby działało. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dzieki bardzo. Teraz dziala
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 20:32 |