![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 6.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć
Przejdę od razu do rzeczy. Chciałem do pola input dodać aktualną datę. Po załadowaniu strony miała by ona wyświetlić się jak zwykła treść value w formacie dzień / miesiąc / rok. Znalazłem skrypt na wyświetlanie daty: Kod <html> <head> <SPAN id="Data" style="POSITION: absolute; LEFT: 0; TOP: 0; FONT-SIZE: 10pt; FONT-WEIGHT: bold; COLOR: #012345; FONT-FAMILY: Verdana, Arial;"></SPAN> <script> function czas() { if (!document.layers&&!document.getElementById&&!document.all) return var godzina, minuty, sekundy, dzien, licz_dzien, miesiac, dzisiaj, rok, tekst_miesiac, tekst_dzien; dzisiaj = new Date(); godzina=dzisiaj.getHours(); minuty=dzisiaj.getMinutes(); sekundy=dzisiaj.getSeconds(); rok=dzisiaj.getYear(); dzien=dzisiaj.getDate(); licz_dzien=dzisiaj.getDay(); if (licz_dzien==0) {tekst_dzien="Niedziela"} if (licz_dzien==1) {tekst_dzien="Poniedziałek"} if (licz_dzien==2) {tekst_dzien="Wtorek"} if (licz_dzien==3) {tekst_dzien="Środa"} if (licz_dzien==4) {tekst_dzien="Czwartek"} if (licz_dzien==5) {tekst_dzien="Piątek"} if (licz_dzien==6) {tekst_dzien="Sobota"} miesiac=dzisiaj.getMonth()+1; if (miesiac==1) {tekst_miesiac="stycznia"} if (miesiac==2) {tekst_miesiac="lutego"} if (miesiac==3) {tekst_miesiac="marca"} if (miesiac==4) {tekst_miesiac="kwietnia"} if (miesiac==5) {tekst_miesiac="maja"} if (miesiac==6) {tekst_miesiac="czerwca"} if (miesiac==7) {tekst_miesiac="lipca"} if (miesiac==8) {tekst_miesiac="sierpnia"} if (miesiac==9) {tekst_miesiac="września"} if (miesiac==10) {tekst_miesiac="października"} if (miesiac==11) {tekst_miesiac="listopada"} if (miesiac==12) {tekst_miesiac="grudnia"} if ((rok>=00) && (rok<=1900)) {rok=1900+rok;} if (miesiac < 10) {miesiac="0"+miesiac;} if (dzien < 10) {dzien="0"+dzien;} if (godzina < 10) {godzina="0"+godzina;} if (minuty < 10) {minuty="0"+minuty;} if (sekundy < 10) {sekundy="0"+sekundy;} pelnyczas=tekst_dzien + ", " + dzien + " " + tekst_miesiac + " "+rok+"<br>" if (document.getElementById){ document.getElementById("Data").innerHTML=pelnyczas } else if (document.layers){ document.layers.Data.document.write(pelnyczas) } else if (document.all) Data.innerHTML=pelnyczas // Czestotliwosc odswiezania setTimeout("czas()",60000) } </script> </head> <body> <body onLoad="czas()"> </body> </html> Wszystko działa tylko nie mam pojęcia jak wstawić do do input, aby codziennie była "świeża" data. Macie pomysł? W value raczej całego skryptu nie wstawie.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 5 Dołączył: 3.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, czy w przypadku dat nie radzi sobie lepiej z tym PHP.
Wszystko wykonujesz w jednej linii i data "zbierana" jest z serwera (jak wiemy, js w tym przypadku zbiera datę z komputera osoby przeglądającej stronę www, a więc jeśli on będzie miał złą datę w komputerze to i na stronie też będzie ferelna). W PHP najprościej uzyskasz to tak: Kod $czas=date("Y-m-d;G:i:s") echo"$czas"; W tym przykładzie data jest taka: Rok-mc-dzień,Godzina:minuta:sekunda. Ten post edytował simperium 10.03.2009, 15:26:23 -------------------- Kliknij na "POMÓGŁ", by poprawić mi samopoczucie :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 6.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
simperium wtedy nie będe miał po polsku.
Nie chodzi mi o sam skrypt tylko o to, jak powiązać to z input. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 44 Dołączył: 14.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<input type="text" value="to co ma sie wyswietlic">
i wtedy robisz tak jak kolega radzi za pomoca php a jak chcesz miec polskie daty to tez zrobisz sobie ifa i juz ![]() Ten post edytował matixrr 10.03.2009, 17:09:21 -------------------- Pomogłem? Zmotywuj mnie do dalszej pracy i kliknij magiczny przycisk:
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Dobra, wszystko działa w tym prostym przykładzie ale...
Zrobiłem pseudo generator (formularz i kod php wbudowany w jednym pliku). Gdy daje kod: Kod <td class="darkwarezgenerator"><textarea name="data" value="<?php echo"$czas"; ?>" cols=\"30\" rows=\"2\" ></textarea></td> Nie wywala mi żadnego błędu ale w tym polu pojawia się: Kod " cols=\"30\" rows=\"2\" > Jakiś błąd? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Niepotrzebne ukośniki przed zamknięciem uszu? Przecież wyszedłeś z bloku PHP, nie ma potrzeby escape'ować.
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Fakt, skasowałem ale to i tak nic nie dało
Dobra już dk1342 mi pomógł. W textarea nie ma value ![]() Ten post edytował Konduktor123 12.03.2009, 19:51:13 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:25 |