![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 36 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam taki problem - chcę dodać obrazek do apletu, ale kompilator pokazuje błędy. Robię to następującym kodem:
Kod import java.awt.*; import java.applet.*; import java.awt.image.*; public class Zadanie extends Applet { Panel northP,centerP,southP; Image obrazek; Image obrazekdodany; public void init() { ImageFilter filtrobrazkow; ImageProducer producentobrazkow; setBackground(Color.black); northP = new Panel(); centerP = new Panel(); southP = new Panel(); southP.add(new Button("Przycisk")); obrazek = getImage(getCodeBase(),"Kenny-Angel.jpg"); filtrobrazkow = new CropImageFilter(1,1,200,200); producentobrazkow = new FilteredImageSource(obrazek.getSource(),filtrobrazkow); obrazekdodany = createImage(producentobrazkow); centerP.add(obrazekdodany); this.setLayout(new BorderLayout(35,10)); add("North",northP); add("Center",centerP); add("West",southP); } public void paint(Graphics g) { //g.drawImage(obrazekdodany); } } Co robię źle? Dodam, że jestem baaardzo początkujący więc proszę o łopatologiczne wyjaśnienie. Ten post edytował 230005 10.03.2009, 11:43:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
łopatologicznie Ci powiem. przeczytaj regulamin! (podpowiedź: komunikat błędu)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 36 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Błąd jest taki:
cannot find symbol : method add(java.awt.Image) location: class java.awt.Panel centerP.add(obrazekdodany); ^ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to najwyraźniej oznacza, że klasa java.awt.Panel nie ma metody add. sprawdź w dokumentacji jakie metody udostępnia java.awt.Panel i może coś się wyjaśni.
|
|
|
![]()
|
|
W wierszach wcześniej metoda add działa więc to nie ten problem :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 17 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, również jestem poczatkujący więc mogę sie mylić.
Nie oznacza to, że klasa nie ma metody add, bo ma ![]() cannot find symbol : method add(java.awt.Image) Ten post edytował maziak 10.03.2009, 13:02:06 |
|
|
![]()
|
|
@maziak - Właśnie też tak sądzę, tylko w takim razie skąd wziąć metodę add, która przyjmie Image jako parametr
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 17 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W ogóle nie brać. Sądze, że jak by to mialo głębszy sens, to była by w komplecie
![]() http://forums.sun.com/thread.jspa?threadID=5293646 Tu w ostatnim poscie masz jak mozna wrzucic img. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:18 |