![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jakiej funkcji użyć aby przy pomocy formularza "załadować" plik z dysku do bazy ale w ten sposób aby funkcja zwróciła miejsce położenia tego pliku (np. http://localhost/~webadmin/zdjecia/1.jpg) to miejsce położenia chcę wstawić do bazy ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=ph...mp;aq=f&oq=
A zapisywać w bazie już chyba umiesz. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm tylko mam mały problem, otóż po kliknięciu w przycisk "Wgraj plik" wyskakuje mi że żaden plik nie został wgrany a został wgrany
Kod <?
if (!is_uploaded_file($_FILES['pliczek'])) die ('Nie wgrano żadnego pliku'); ?> Ten post edytował Qbaaa 10.03.2009, 10:45:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
A pokaż więcej kodu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
is_uploaded_file($_FILES['pliczek']
czy naprawde takim niesamowitym trudem jest zajrzec tu: http://pl.php.net/manual/pl/function.is-uploaded-file.php is_uploaded_file($_FILES['userfile']['tmp_name']) $_FILES['pliczek'] $_FILES['pliczek']['tmp_name'] widzisz roznice? I tak jak mowi wookieb: pokaz caly formularz i kod edit: lektura obowiązkowa: http://pl.php.net/manual/pl/features.file-...post-method.php Dopiero po tym pytaj na forum -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Formularz
upload.php
|
|
|
![]()
|
|
action="upload1.php" a podales upload.php. Mam nadzieje ze to tylko literowka w poscie.
Najpierw plik zapisujesz a potem dopiero sprawdzasz czy jakis został wyslany przez uzytkownika. Chyba warto to poprawic. Ten post edytował wookieb 10.03.2009, 10:53:33 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Chyba warto to poprawic. Nie dosc ze warto ale trzeba ![]() Przeciez jak wykona move() to plik juz w tmp nie istnieje i is_uploaded_file() zawsze mu zwroci false ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dzieki chłopaki już działa
zrobiłem coś takiego
|
|
|
![]()
|
|
Cytat echo "Wgrano plik: ".($_FILES['pliczek']['name']);?> </br> No z tym tez sie spieszysz. move() tez moze ci zwrocic blad ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
wiem ,dlatego spróbowałem wrzucić plik rozmiarem przekraczający dozwolony rozmiar i wyrzuiło, że nie wgrano pliku, więc wszystko chyba jest ok
![]() |
|
|
![]()
|
|
Chodzi mu o to ze nie robisz cos w stylu
Oczywiscie przerob przyklad do siebie Ten post edytował wookieb 10.03.2009, 11:19:52 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
ok juz poprawiłem, dzięki jeszcze raz za pomoc
![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat ok juz poprawiłem, dzięki jeszcze raz za pomoc pokaz jak poprawiles bym mial spokokniejsze sny ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ej no Wy tu specjaliści ;P , wydaje mi sie, że teraz jest dobrze
|
|
|
![]()
|
|
zrozum: move_uploaded_file() moze zwrocic blad. Ty w zaden sposob tego nie sprawdzasz.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:13 |