![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
chcę udostępnić w jednym serwisie trochę kodu html oraz pliki graficzne. w drugim chciałbym to pobierać (kilka razy dziennie) i wyświetlać. tylko żeby grafika była na tym drugim serwerze. jak to zorganizować? z kodem html nie ma problemu, ale co z obrazkami? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 5 Dołączył: 15.04.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
nie bardzo zroumialem czy chcesz aby na drugim serwisie byly obrazki z pierwszego czyli tak naprawde linki do obrazkow z pierwszego serwisu - wtedy mozesz wycinac z kodu html odpowiednie sekcje kodu z img src i odpowiednio sklejac sciezke, a jesli chcesz pobierac grafiki do siebie, to
przeparsuj kod w poszukiwaniu znacznikow img z ich sciezka, jezeli bedzie mialo sciezke bezwzgledna to zapisz od razu ta sciezke do tablicy, a jezeli wzgledna doklej url z ktorym sie laczysz i wtedy wrzuc sobie do tymczasowej tablicy. Potem akis foreach i dla kazdego elementu(czyli url'a do grafiki) zrob file_get_contents do grafiki i juz. Dodatkowo bedziesz musial pewnie samemu tworzyc u siebie strukture katalogow taka jak na stronie z ktorej pobierasz wiec wyciagasz sciezke robisz explode na "/" i dla kazdej nazwy za pomoca np polecen powloki, jesli masz taka mozliwosc mkdir $katalog i potem cd $katalog i znowu mkdir az dojdziesz do konca. w ostatnim ogniwie cp sciezka pobraneg obrazka do sciezki katalogu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Problem masz w tym jak kontrolować ilość pobrań danej grafiki czy poprostu jak ten ktoś ma to ściągnąć?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 5 Dołączył: 15.04.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem masz w tym jak kontrolować ilość pobrań danej grafiki czy poprostu jak ten ktoś ma to ściągnąć? problem mam w tym, że na tym pierwszym mam limit transferu i dosyć szybko by się wyczerpał gdyby ten drugi zasysał z niego te obrazki. dlatego chce je przenieść na ten drugi, który ma nie ograniczony limit transferu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Nich drugi serwer pobiera poprostu obrazek nawet zwykłem file_get_contents, badz curlem i zawartosc zapisuje do pliku (file_put_contents)
|
|
|
![]()
|
|
nie bardzo zroumialem czy chcesz aby na drugim serwisie byly obrazki z pierwszego czyli tak naprawde linki do obrazkow z pierwszego serwisu - wtedy mozesz wycinac z kodu html odpowiednie sekcje kodu z img src i odpowiednio sklejac sciezke, a jesli chcesz pobierac grafiki do siebie, to przeparsuj kod w poszukiwaniu znacznikow img z ich sciezka, jezeli bedzie mialo sciezke bezwzgledna to zapisz od razu ta sciezke do tablicy, a jezeli wzgledna doklej url z ktorym sie laczysz i wtedy wrzuc sobie do tymczasowej tablicy. Potem akis foreach i dla kazdego elementu(czyli url'a do grafiki) zrob file_get_contents do grafiki i juz. Dodatkowo bedziesz musial pewnie samemu tworzyc u siebie strukture katalogow taka jak na stronie z ktorej pobierasz wiec wyciagasz sciezke robisz explode na "/" i dla kazdej nazwy za pomoca np polecen powloki, jesli masz taka mozliwosc mkdir $katalog i potem cd $katalog i znowu mkdir az dojdziesz do konca. w ostatnim ogniwie cp sciezka pobraneg obrazka do sciezki katalogu w trym pierwszym serwisie mogę utworzyć dowolny kod html - więc mogę przygotować ścieżki dopasowane do tego drugiego:) właśnie o coś takiego chodziło jak podałeś. wyciągnięcie nazw plików, skopiowanie z jednego na drugi i koniec. na lokalnym udało się:) zobaczymy jak to będzie w praktyce. do podmiany ścieżki skorzystałem z biblioteki http://simplehtmldom.sourceforge.net/ zamiast ręcznie parsować html. dziękuję za podpowiedzi. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 1 Dołączył: 23.05.2004 Skąd: Tarnów/Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ustaw sobie czesc adresu do obrazków w kazdym z serwisów jako zmienna np.
i zmien kod na kazdym serwisie na np.
czy cos w tym stylu, zalezy jakiego systemu szablonów uzywasz. Ten post edytował a79rtur 10.03.2009, 16:42:04 |
|
|
![]()
|
|
ustaw sobie czesc adresu do obrazków w kazdym z serwisów jako zmienna np.
i zmien kod na kazdym serwisie na np.
czy cos w tym stylu, zalezy jakiego systemu szablonów uzywasz. dzięki:) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 16:26 |