![]() |
![]() |
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
temat może nie sugeruje tego co chcę przedstawić, ale nie wiedziałem jak to inaczej ująć. Mam 3 tabele: TYP_POJAZDU - id - nazwa POJAZDY: - id - nazwa - typ_id ELEMENTY: - id - nazwa - pojazd_id W typ mam np. osobowe, ciężarówki itp. W pojazdy mam już konkretne samochody np. osobowy mój, albo tir renault itp. W tabeli elementy mam zaś wyposażenie, ale każda część jest dodana osobno, może być więc tak (odpowiednio id, nazwa, pojazd_id) 1 - klima - 1 2 - abs - 2 3 - abs - 3 4 - centralny zamek - 1 5 - asr - 2 6 - halogeny - 5 Chciałbym je połączyć, wyciągając np. jeden samochód:
Wszystko niby cacy ale nie do końca: - z tabeli TYP_POJAZDU pobierze mi 1 wartość (nazwę) dla 1 samochodu - z tabeli POJAZDY pobierze mi 1 wartość (nazwę) dla 1 samochodu - z tabeli ELEMENTY może pobrać mi X wartości (wyposażenie) dla 1 samochodu Jak będę to mógł później przedstawić? W ogóle czy zapytanie zostanie wykonane, skoro w tabeli ELEMENTY pole pojazd_id może występować kilka razy? Chodzi mi o to, że chcę wyciągnąć typ, nazwę, i całe wyposażenie danego samochodu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 14:59 |