![]() |
![]() |
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
mam tabelę samochody a w niej: samochod_id (smallint, unsigned, auto_increment) samochod_kolor (varchar) Jak mogę policzyć ile jest samochodów o taki, takim a takim kolorze? czerwony - 12 biały - 10 czarny -7 zielony - 3 srebrny - 17 itd. Odpadają zapytania typu:
Dlaczego? Zakładam, iż nie wiem jakie występują kolory (może są tylko dwa, może jest i dwieście). Jak to wyciągnąć? Najlepiej aby dało się w 1 zapytaniu. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
group by oraz count
W manualu masz opisane jak uzywac -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
wydaje sie byc ok.
zamiast COUNT(samochod_kolor) mozna dac count(*) -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:59 |