![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, potrzebuję pomocy, bo choć sprawa wydaje się banalna mi sie nei udaje:
więc mam zmienną w xsl: <xsl:if test="boolean($y= 'cos_tam') = true()"> <xsl:variable name="m11" select="wartosc"/> </xsl:if> wartosc jest liczbą w pliku xml a potem robie: <td> <xsl:value-of select="//m11" /> </td> wszystko jest ok, ale w komorce pojawia sie NaN Dlaczego to nie działa? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat ale w komorce pojawia sie NaN To na pewno liczba? Pokaż kawałek XML-a, bo NaN = Not a Number. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na pewno oto kod :
<pozycja> <okres_wew>X</okres_wew> <wartosc waluta="zl">6000</wartosc> </pozycja> Ok wiem juz gdzie jest problem więc tak, tą zmeinną deklaruję w bloku warunkowym : <xsl:if test="boolean(tutaj mam jakis warunek) = true()"> <xsl:variable name="m1" select="wartosc"/> </xsl:if> jest kilka takich warunkow w petli for-each, zapisuje wartosci do roznych elementow. potem mam taki kod(juz po petli for-each): <td > <xsl:value-of select="$m1" /> </td> i dostaje komunikat o błędzie : Variable or parameter 'm1' is undefined. czyli zmienna jest lokalna, ale jak zadeklaruje ją globalnie to potem jak robię <xsl:variable name="m1" select="wartosc"/> to poza blokiem jej wartosc sie eni zmienia, jak sie odwołać do tej zmiennej globalnej ? Ps. mam firefoxa i nie działaja mi znaczniki xmla na forum Ten post edytował thunder333 8.03.2009, 02:01:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Kod <xsl:value-of select="{$m1}" /> ? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
dzięki, ale niestety nie działa, mam błąd
line 143: Error parsing XPath expression '{$m1}'. line 143: Required attribute 'select' is missing. |
|
|
![]()
|
|
A po prostu?
Kod {$m1} w template -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
cały dokument jest objęty znacznikiem <xsl:template match="/">
dokument się waliduje CODE <td> <!-- xsl:value-of select="{$m3}" /--> {$m1} </td> coś takiego ? próbowałem na różne sposoby odwoływać do niej, do tej zmienne powinienem się móc odwoływać w znaczniku oznaczonym jako template - bo to zmienna lokalna, i tak właśnie robię? Podsumoawnie: mój problem tkwi w tmy że mam znacznik template w nim jakąś pęle foreach w niej warunek w któym nastepuije utworzenie i pszypisanie wartosci do zmiennej m1 (na pewno się przypisuje bo sprawdzałem), i w tym samym bloku template, pod znacnzikiem kończącym pętle foreach próbuję ją wpisać do komórki tabeli i to się nie udaje bo twierdzi że zmienna nie istnieje, przeszukałem już wiele stron ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Dzięki za konkretne podpowiedzi, ale niestety żadna nie chcce narazie zadziałać ![]() Ten post edytował thunder333 8.03.2009, 15:45:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:01 |