![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 16 Dołączył: 11.01.2009 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam mam takie zadanko: wyświetl dwie kolumny liczb. Pierwsza wartości od 1 - 10, druga 10 - 1. Użyj pojedynczej pętli for tylko jednej zmiennej.
może mi ktoś pomóc z tym, wiem jak wyświetlić 1 - 10, ale mam problem z wyświetleniem drugiej kolumny, gdybym mógł użyć drugiej pętli byłoby spoko jednak ma być tylko jedna i z tym już sobie nie radze. To banalne zadanie a ja nie mogę wpaść na rozwiązanie. W wykomentowaniu są moje próby lecz nie udane... nawet nie wiem czy w dobrą stronę kombinuje... za pomoc z góry dziękuje <?php for ($i = 1; $i <= 10 ; $i++){ echo ("$i "); // if($i-- >= 1) ;w tym momencie pętla leci w kółko a gdy dam break w wyniku jest tylko 1 //echo ("$i ") ; } ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 12 Dołączył: 13.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hehe no to jest zbyt piękne by było prawdziwe:
dostaniesz wyniki typu [1][10] [2][9] [3][8] itp itd -------------------- do wszystkiego trzeba podejść z głową a problem sam się rozwiąże
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 16 Dołączył: 11.01.2009 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
thx rozwiązanie się zgadza bo o taki efekt chodzi ale ty dałeś 2 zmienne $x i $i a w zadaniu mam jedną zmienną więc muszę zrobic operacje tylko na $i.
Chyba że źle rozumiem treść zadania. pzdr hahahahaaha zwariowałem że rozwiązanie jest takie proste for ($i = 1; $i <= 10; $i++) { echo "[".$i."][".(11 - $i)."]<br>"; } normalnie deski mam... dzięki za Twój kod dużo mi ułatwił pzdr Ten post edytował pablo_83 6.03.2009, 20:09:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:39 |