![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 9 Dołączył: 16.09.2005 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam takie pytanko Jak można szybko i łatwo zliczyć znaków w rekordzie w tabeli! Tzn jak mam zapytanie a w nim ilość 128=b,555=b,5345=b,445=o,1445=o,14=o,975=n I Chciał bym zliczyć ile występuje znaków b ile o a ile n Jak to zrobić? -------------------- ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po stronie MySQL-a znam sposób jedynie na policzenie wystąpień pojedynczego, ustalonego znaku. Musisz zmierzyć np. funkcją character_length() długość oryginalnego tekstu i odjąć od niej długość tekstu z wyciętym tym znakiem. Różnica da ilość wystąpień.
Sposób algorytmiczny na policzenie wszystkiego mogę podać, ale tylko po stronie PHP. 1. Robisz pustą tablicę, gdzie indeksami będą znaki, a wartościami - ilości wystąpień. 2. Jedziesz pętlą po wszystkich znakach tekstu. 3. Jeśli znak jest w tablicy, to zwiększasz wartość jego pola o 1. 4. Jeśli znaku nie ma, to tworzysz nowy element tablicy i inicjujesz go jedynką. Na końcu otrzymujesz tablicę z ilościami wystąpień kolejnych znaków. -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:43 |