![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Postanowiłem stworzyć pewną "listę" stron, które są na mojej stronie i za pomocą pewnej funkcji sprawdzać całą tę listę i wybierać z niej odpowiednie adresy na ten przykład. Funkcja razem z tą "listą" wygląda tak:
Doszedłem do wniosku, że niestety przy większej liczbie stron będzie się w tym można nieźle pogubić. Głównie dlatego, że łatwo mogą się pomylić numery wierszy, a przy okazji zależy mi, żeby strony nie miały przetasowanych kategorii. Czy macie jakiś pomysł, jakby można było zastąpić tę listę czymś innym? Dobrze by było, aby nie używać do tego celu baz danych. Może klasy by były odpowiednie? Ten post edytował Asmox 4.03.2009, 18:02:45 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A tablica wielowymiarowa?
Ale baza byłaby tu najlepsza. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja już się pogubiłem w kodzie bez tabulacji.
Zrób tak jak erix. Ja osobiście radziłbym zastosować w skrypcie podstawy programowania obiektowego. Globale to IMHO niedobra rzecz do takiego skryptu. Nie stwarzaj niepotrzebnych zmiennych. Tylko męczysz parser. PS Zdecydowanie, baza najlepsza. Ten post edytował Kildyt 4.03.2009, 18:21:53 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, zrobiłem te rzeczy w bazie. Jednak czasami muszę je jakoś wyciągać przypisując je do zmiennych. Zrobiłem taką funkcję:
Przy próbie wykonania ostatniej linijki zwracany jest błąd - to chyba normalne, ponieważ zmienne z wnętrza funkcji nie są dostępne poza nią. Czy macie jakiś sposób na ominięcie tego problemu? Najlepiej, jeśli dałoby się bez użycia zmiennych globalnych. Oczywiście jeśli nie ma innego wyjścia, to niech będą te zmienne globalne. Tylko nie wiem jak je zrobić -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
return?
|
|
|
![]()
|
|
Niestety nie chodzi mi tutaj o return, ponieważ funkcja ma sama z siebie utworzyć te zmienne. Jak na pewno zauważyłeś, jest tam pętla, która ma za zadanie utworzyć kolejne zmienne. Chciałbym aby funkcja po ich zrobieniu "upubliczniła" je.
@EDIT: PHPION, jeżeli return ma taką możliwość to napisz, ale mi się wydaje, że chyba nie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Słyszałeś kiedykolwiek słowo tabulacja?
Po co Ci $i = 0? Nawet tej wartości nie zwiększasz. Staraj się używasz angielskich słów w nazwach funkcji. Szczerze, to nie rozumiem za bardzo Twojego ostatniego problemu. Co to w ogóle za kod? Gdzie średnik, co on w ogóle oznacza? Po co chcesz upubliczniać zmienne? Do czego one Ci są potrzebne? Ten post edytował Kildyt 5.03.2009, 21:56:46 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 00:27 |