![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na wstepie chcialem przeprosic za zasmiecanie. Jestem uczniem pierszego roku technikum. Dostalem do napisania prace ktora bedzie zawierac laczenie sie z baza, usówanie, dodawanie, edycje rekordow. Mam juz laczenie i usowanie, lecz z dodawaniem i edycja nie mam pomyslu co zrobic.. Widzialem juz wiele skryptow ale niewiem jak je polaczyc mam taki program glowny:
Kod <html> <body> <title>Strona startowa</title> <?php $imie=$_GET['imie']; $nazwisko=$_GET['nazwisko']; $haslo1=$_GET['haslo1']; $haslo2=$_GET['haslo2']; if ($haslo1==$haslo2) { $link=mysql_connect("nazwa_serwera_bazy","nazwa_bazy","haslo"); mysql_select_db("nazwa_bazy"); $r = mysql_query("SELECT * FROM samochody"); while ($w = mysql_fetch_row($r)) { echo "$w[0] ,$w[1], $w[2], $w[3], $w[4]; <a href=\"usun.php?rejestracja=$w[3]\">Usuń </a> "; } mysql_free_result($r); mysql_close($link); echo '<a href="dodaj2.php"> Dodaj nowy </a>'; echo "<b>Blad! hasla nie sa zgodne</b>"; } ?> </body> </html> Oraz usowanie: Kod <html> <body> <?php $rejestracja=$_GET['rejestracja']; $link=mysql_connect("nazwa_serwera_bazy","nazwa_bazy","haslo"); mysql_select_db("nazwa_bazy"); $r = mysql_query("DELETE FROM samochody WHERE rejestracja='$rejestracja'"); echo "Usunieto! <a href=\"program.php?rejestracja=$r[3]\">Powrót</a>"; mysql_close($link); ?> </body> </html> Mam jeszcze zaczete dodawanie.php ale nie mam pomyslu jak skonczyc. W kazdym razie chodzi o to zeby w dodawaniu wyskakiwalo jakies okno i pytalo lub moze byc jakias strona. Prosze o pomoc!! Z gory dziekuje! Ten post edytował bolus150 4.03.2009, 15:35:31 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
1) dodawanie
robisz formularz w którym podajesz dane do dodania do bazy danych. odbierasz te dane $_POST/$_GET. filtrujesz za pomocą mysql_real_string_escape. dodajesz za pomocą INSERT INTO. 2) edycja musisz jakoś przekazać co chcesz edytować najlepiej IHMO id danego rekordu. przekazać możesz przez $_GET. później robisz zwykłego UPDATE a tak od razu polecam manual |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do dodawania zrobilem takie cos, ale cos nie chce mi dzialac
Kod <html> cos mi tu niedziala .. jesli w ogole takie cos bedzie ok
<body> <?php $marka=$GET['marka']; $model=$GET['model']; $pojemnosc=$GET['pojemnosc']; $rejestracja=$_GET['rejestracja']; $rocznik=$GET['rocznik']; $link=mysql_connect("adres_bazy_danych","nazwa","haslo"); mysql_select_db("nazwa"); $sql = mysql_query("'INSERT INTO `db758574`.`samochody` (`Marka`, `Model`, `Pojemnosc`, `Rejestracja`, `Rocznik`) VALUES (\'podaj_marke\', \'podaj_model\', \'podaj_pojemnosc\', \'podaj_rejestracja\', \'podaj_rocznik\'); echo "Dodano! <br> <a href=\"program.php?rejestracja=$r[3]\">Powrót</a>"; mysql_close($link); ?> </body> </html> Ten post edytował bolus150 4.03.2009, 15:54:49 |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
zobacz sobie jaki Ci błąd wypluwa. i tu mają być zmienne:
bez tych \. |
|
|
![]()
|
|
Taki blad mi wyskakuje.
Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in /var/www/sites/yoyo.pl/b/a/bazaja/dodaj4.php on line 12 Moj angielski jest slaby wiec nie wiem o co chodzi.. ale wiem ze chodzi o 12 linie a w niej jest takie cos: Kod echo "Dodano! <br> <a href=\"program.php?rejestracja=$r[3]\">Powrót</a>";
Ten post edytował bolus150 4.03.2009, 16:22:33 |
|
|
![]()
|
|
poczytaj jakiś manual, serio Ci mówię, przyda Ci się.
|
|
|
![]()
|
|
Dzieki piotrooo89 tylko jak zrobic zeby mi sie pytalo co ma dodac??(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif)
|
|
|
![]()
|
|
jak zrobic zeby mi sie pytalo co ma dodac?? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif) co? jak sie ma pytać. |
|
|
![]()
|
|
Cos w stylu Podaj marke , podaj model, podaj pojemnosc, itd. zeby dodawalo to do bazy
|
|
|
![]()
|
|
no jak jak? w formularzu... przecież napisałem...
|
|
|
![]()
|
|
No tak ale chodzilo by.. wyskoczylo cos takiego gdzie by pytalo o te wszystkie rzeczy... marke model pojemnosc itd.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Może chodzi Ci o coś w stylu Thickboksa?
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
a przez to że ty nie umiesz nam wytłumaczyć na czym ma polegać działanie Twojego skryptu nie jesteśmy Ci w stanie pomóc. może zbierz się w sobie i spróbuj to jakoś opisać.
|
|
|
![]()
|
|
Chodzi mi o to... ze mam baze danych.. i przez skrypt musze do niej dodawac rekordy... czyli przez dodaj tak jak tlumaczylem.. napisalem do tego jeszcze html i prawie dziala moge podac strone na ktorej robie to... jesli chcecie..
|
|
|
![]()
|
|
sprawa jest banalnie prosta.
piszesz formularz, następnie skrypt który go obsługuje tzn. odbiera to co zostało wysłane, filtruje dane, dodaje do bazy. wszystko masz w pierwszym poście który napisałem nie wiem co jest tam niezrozumiałe. |
|
|
![]()
|
|
mam .. formularz.. mozesz mi go sprawdzic??
Kod <html> <head> <title>Dodawanie</title> </head> <body> <form method="get" action=dodaj4.php> <table border="0"> <tr><td>Marka</td><td><input name="$marka" type="text"></td></tr> <tr><td>Model</td><td><input name="$model" type="text"></td></tr> <tr><td>Pojemnosc</td><td><input name="$pojemnosc" type="int"></td></tr> <tr><td>Rejestracja</td><td><input name="$rejestracja" type="text"></td></tr> <tr><td>Rocznik</td><td><input name="$rocznik" type="int"></td></tr> <tr><td colspan="2"><center><input type="submit" value="Dodaj"></center></td></tr> </table> </form </body> </html> i php Kod <html> <body> <?php $marka=$GET['marka']; $model=$GET['model']; $pojemnosc=$GET['pojemnosc']; $rejestracja=$_GET['rejestracja']; $rocznik=$GET['rocznik']; $link=mysql_connect("adres","nazwa","haslo"); mysql_select_db("nazwa"); $sql = mysql_query("INSERT INTO samochody SET Marka='".$marka."', Model='".$model."', Pojemnosc='".$pojemnosc."', Rejestracja='".$rejestracja."', Rocznik='".$rocznik."'") or die(mysql_error()); echo "Dodano! <br> <a href=\"program.php?rejestracja=$r[3]\">Powrót</a>"; mysql_close($link); ?> </body> </html> Co tu moze byc zle bo niby wszystko jest ok.. ale jak dam na strone glowna to nie widac tego co wpisalem tylko sa 0;/ mozna to sprawdzic na stronie www.bazaja.yoyo.pl Ten post edytował bolus150 4.03.2009, 19:20:00 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
nadal to samo.;/
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 12:08 |