![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 17 Dołączył: 18.07.2007 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałbym się dowiedziec jak robicie CSS'y dla różnych przeglądarek (czyli w sumie dla IE6 i dla reszty) ;-) W 99% przypadków potrzebujemy drugiego CSS dla (i tu kilka epitetów ![]() 1) Piszemy CSS dla "reszty", kopiujemy nanosimy poprawki dla IE6 i w zależności od przeglądarki dołączamy odpowiedniego CSS'a 2) Piszemy CSS dla reszty, a później dla IE6 ale tylko nadpisując tylko klasy/elementy które się sypią i dołączamy poprzez tzw conditional comments Chciałbym poznac wasze opinie oraz w miarę możliwosci argumenty świadczące o wyższości, któregos z rozwiązan. Z góry THX za udział w dyskusji Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
To zależy. Ogólnie już na etapie cięcia layoutu bierzesz pd uwagę IE. W idealnych sytuacjach jest wszędzie ten sam styl bez żadnych modyfikacji. Najczęściej wystarczy po prostu nadpisać margin i padding, ja robię to w tym samym pliku. Jest kilka sposobów np *margin: 0 0 0 0; każda normalna przeglądarka to olewa jako błąd składni, a IE akceptuje. Jak modyfikacji jest dużo to lepiej dać w osobnym pliku (tzw modyfikator) wszystkie hacki na IE (IE6 i trochę IE7, IE8 podobno jest ok). Pozdrawiam! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
ja robię dwa pliki stylów. jeden dla kIEpskiego drugi dla reszty. hacki IE + komentarze warunkowe.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 17 Dołączył: 18.07.2007 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chyba trochę niejasno zadałem pytanie....
@ayeo : to jest jakieś rozwiązanie, ale wolałbym unikac hacków w stylu *margin : 0; Ten post edytował kosmowariat 4.03.2009, 14:45:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co masz dwa razy powtarzać to samo? Jak przyjdzie Ci jakaś duperela np. zmiana koloru linka, to musisz w 2 plikach CSS zmieniać. Poza tym bawisz się w komentarze warunkowe typu 'if not IE'.
Moim zdaniem najłatwiej jest stworzyć arkusz, w którym będziesz miał tylko właściwości, które chcesz nadpisać dla IE, potem jeden 'if' i po sprawie. Oczywiście zawsze lepiej napisać wszystko tak, żeby działało na tym samym arkuszu styli, ale to czasami nieosiągalne niestety. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kiedys uzywalem komentarzy warunkowych.. teraz mi wystarcza male CSS'owe hacki dla IE 6 i 7, np.
Troche designow sie juz naciachalem, i do tej pory mi (prawie) nie potrzeba zadnych dodatkowych kombinacji. Wg. mnie to jest najprostsza metoda z mozliwych, i nie podwajasz niepotrzebnie fragmentow CSS'ow (np. w osobnym pliku tylko dla IE), to wszystko iles tam zajmuje, i musi sie z serwera pobrac majac jakis tam wplyw na predkosc wczytywania sie strony... Niby to male pliki, ale przy duzych projektach takich 'malych plikow' moze sie czasem nazbierac calkiem sporo. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Kiedys uzywalem komentarzy warunkowych.. teraz mi wystarcza male CSS'owe hacki dla IE 6 i 7, np. A po co karać użytkowników normalnych przeglądarek transferem hacków dla śmIEcia? Poza tym, w większości nie przechodzą one walidacji W3C. Cytat z serwera pobrac majac jakis tam wplyw na predkosc wczytywania sie strony To już problem użyszkodników Explodera. ![]() Dla IE wstawiam z użyciem komentarzy warunkowych, dla Firefoksa (sic!) - XBL - http://eriz.pcinside.pl/weblog/komentarze-...foksie-196.html Czemu dla Firefoksa? A czy normalnie obsługuje :before i :after? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Owszem, ale wymagają śmiecenia arkusza dla przeglądarek renderujących CSS wg specyfikacji.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 21:29 |