![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Proszę o Waszą pomoc. Potrzebuje na stronce zmienić treść ale zamiast polskich liter mam totalne krzaki np takie: posiada wÅ‚asne samochody marki Ford Transit, które sÄ… przystosowane do dalekich podróży. Posiada także szerokie kontakty z wieloma firmami zajmujÄ…cymi siÄ™ przewozem osób z którymi czÄ™sto współpracuj Baza została przeniesiona na nowy serwer.Czytam czytam i dalej nie wiem co robię źle. Kodowanie bazy to unicode utf8 ci jest opcja zmiany na unicode pl ale nie zmienia się. co zrobić żeby "widzieć" polskie znaki w bazie ? Zmienić kodowanie przeglądarki ? Ten post edytował qwazarpl 3.03.2009, 23:18:48 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Czy kodowanie pliku i nagłówek meta w sekcji head są ustawione prawidłowo?
W jaki sposób robiłeś import danych do nowej bazy? Czy na pewno, gdy eksportowałeś ze starej bazy dane, byłeś połączony z kodowaniem utf8? Przy okazji: Dodaj odpowiedni tag w tytule, postaraj się też ładniej formułować tematy. np. "Krzaki w bazie po zmianie serwera" - więcej mówi. Pozdrawiam -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak przedszkolak robi błędy przepraszam.
Wyjaśnię od początku. Bazę danych przenosił kto inny. Przedtem było wszytko oki. Dziś mam tak że w przeglądarce litery są oki czyli ą,ę ale jak wejdę do bazy to mam krzaki. Szczerze przyznam że nie jestem ekspertem w dziedzinie PHP ale dawałem sobie radę. Teraz przez te krzaki nie mogę poprawić tekstu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Czyli chodzi o edycję rekordów poprzez np. phpMyAdmin.
Kodowanie danych w bazie to co innego niż kodowanie połączenia z bazą. Baza może mieć dobrze zakodowane dane, stronka może prawidłowo pobierać dane (bo ma prawidłowe połączenie ustawione), ale phpMyAdmin, gdy się logujesz może ustawić latin2 i w tym momencie Ty widzisz krzaczki. Jakie masz połączenie ustawione w phpMyAdmin? -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Hm i tu jest problem przedszkolaka.
Czy jako połączenie phpAdminem mam rozumieć jako edycję bazy osobnym programem zainstalowanym w kompie ? . Opiszę jak ja to robię. Poprzez przeglądarkę Firefox loguję się do bazy danych jako admin. Wchodzę do bazy,wybieram z listy po lewej stronie np. "tresci" , potem klikam w "przeglądaj" i w symbol "ołówka " W tym momencie widzę treść która chciałbym poprawić ale z krzaczkami. Kiedy strona był ana poprzednim serwerze i tekst był z polskimi znakami poprawiałem treść klikałem "wykonaj" i było po robocie. Teraz nie ruszam tych krzaków bo jak to zrobię to z kolei po otwarciu strony w przeglądarce mam krzaczki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Wchodzę do bazy,wybieram z listy po lewej stronie np. "tresci" , potem klikam w "przeglądaj" i w symbol "ołówka " Ok, a na stronie startowej masz taką etykietkę, jak "system kodowania znaków dla połączeń MySQL". -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A przeszukiwałeś forum z hasłami mysql kodowanie? Było już multum takich tematów.
Generalnie - będziesz potrzebował wyczyszczenia konkretnej tabeli, dopisania jednego zapytania do pliku z wyeksportowanymi danymi i ponowny import. Ale jakie to zapytanie, to poszukaj. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Dzięki erix
Staram się zawsze szukać rozwiązań za pomocą opcji szukaj ale chyba za cienki jestem w te klocki. Obawiam się że zamiast poprawić zepsuję stronę. Ale dziękuje bardzo za dobre chęci. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:28 |