![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 1 Dołączył: 25.11.2008 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam. Czy istnieje jakaś inna metoda, na obsługę błędów E_PARSE oraz E_ERROR, niż przeszukiwanie bufora - czy zawiera słowo parse error/fatal error? Ta metoda jest zawodna, ponieważ np. wystarczy aby ktoś normalnie w treść stron wstawił napis parse error i już skrypt by myślał że php wygenerowało błąd... tak więc powtarzam pytanie, czy istnieje jakaś inna metoda na obsługę tych błędów?
Pozdrawiam, ladovnik |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
5-Reasons-why-you-should-NEVER-fix-a-computer-for-free |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat The following error types cannot be handled with a user defined function: E_ERROR, E_PARSE, E_CORE_ERROR, E_CORE_WARNING, E_COMPILE_ERROR, E_COMPILE_WARNING, and most of E_STRICT raised in the file where set_error_handler() is called. ![]() Cytat tak więc powtarzam pytanie, czy istnieje jakaś inna metoda na obsługę tych błędów? Jeśli chodzi o walidowanie składni kodu - jedyne racjonalne rozwiązanie, to wywołanie php z parametrem -l. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 1 Dołączył: 25.11.2008 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Chcę po prostu zdefiniować swoją stronę błędów dla moejgo cmsa... Zrobiłem to w oparciu o ten artykuł. Na dole jest napisane, o problemach związanych z tymi błędami, które wymieniłem w temacie...
Ten post edytował ladovnik 2.03.2009, 19:18:38 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ale po kiego grzyba sprawdzać E_PARSE...?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Bo jeśli jest strona, której oglądalność wynosi 1000 online, to gdy nagle ktoś spowoduje błąd PARSE, to zamiast brzydkiej strony z błędem php, 1000 osób zobaczy jakaś konkretna stronę, np. z informacją o problemach technicznych...
|
|
|
![]()
|
|
Nikt Ci nie spowoduje błędu E_PARSE, jeśli nie będziesz grzebał w skryptach. Nie ma takiej możliwości.
A nie bez powodu przytoczyłem Ci odpowiedni fragment z manuala, aby Ci udowodnić, że nie jesteś w stanie (AFAIK) sprawdzić błędów, na których sprawdzeniu Ci zależy. Do celów produkcyjnych IMHO wystarczy Ci to, co dostałeś w set_error_handler" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual; resztę powinien obsłużyć standardowy błąd 500 serwera (poszukaj, jak ustawić własną stronę błędów przez .htaccess). edit@~kefirek: i po co to...? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Widzę, że mnie nie rozumiesz...
Zrobiłem sobie w oparciu o tamten artykuł funkcję:
I chciałem dodać obsługę błędu PARSE... np. jeśli webmaster zmienia coś w skrypcie, wyśle na serwer a tu błąd... i żeby się wyświetliła moja strona błędu, anie ta co PHP generuje domyślnie... (nie podawałem wam swojego szablonu tylko sam ogólny kod funkcji, bo i po co...). |
|
|
![]()
|
|
Nie sprawdzisz tego, ponieważ wtedy jest generowany błąd uniemożliwiający dalsze działanie skryptu - działanie skryptu jest PRZERYWANE.
Już raz cytowałem manuala, cytuję raz drugi: Kod The following error types cannot be handled with a user defined function: E_ERROR, E_PARSE, E_CORE_ERROR, E_CORE_WARNING, E_COMPILE_ERROR, E_COMPILE_WARNING, and most of E_STRICT raised in the file where set_error_handler() is called. Wniosek: nie da się. Składnię sprawdzisz wyłącznie tak, jak podałem. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:33 |