![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 5 Dołączył: 31.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Na przykładzie z książki uczę się robić prosty system sklepowy, ale natrafiłem na miejsce gdzie teoretycznie błędu być nie powinno, a jest. Związany jest on z błędnym zapytaniem:
Kod [sql]SELECT id_st, kolor, rozmiar, cena, w_magazynie FROM szczegoly_towarow LEFT JOIN kolory USING (id_koloru) LEFT JOIN rozmiary USING (id_rozmiaru) WHERE id_ot=2 ORDER BY rozmiar, kolor[/sql] Niestety nie wiem co może być nie tak, więc postanowiłem zwrócić się o pomoc na forum. Wszystkie tabele i kolumny zawarte w zapytaniu istnieją, a mimo to PHPMyAdmin zwraca następujący komunikat: #1054 - Nieznana kolumna 'baza.kolory.id_rozmiaru' w on clause Proszę o pomoc |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%)
|
w tabeli kolory nie masz pola id_rozmiaru; utworz je i wsio bedzie ok
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 5 Dołączył: 31.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jest to książkowy przykład i nie jest przewidziane żeby w tabeli kolory znalazła się kolumna id_rozmiaru :/ Autorowi skrypt działa, lecz nie wiem jakim sposobem
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 43 Dołączył: 9.11.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wielkie dzięki, działa
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 21.12.2025 - 15:36 |