![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-greg87g- |
![]()
|
Goście ![]() |
mam tablice:
Kod $tablica[0]=1 $tablica[1]=0 $tablica[2]=3 $tablica[3]=0 $tablica[4]=0 a funkcja array_sum($tablica) zwraca mi wartosc 6 :/ wiem, logicznie rzecz biorąc, jest jakis element o ktrym zapomnialem i on jest tez sumowany, ale kiedy jakis element zwiększę o jeden to suma zwieksza sie o 2! czyli jesli $tablica[0]=2 to array_sum(tablica) zwroci 8 poprostu wzrost wartosci o 1 powoduje zwiekszenie sumy (juz blednej sumy, a nie liczonej od nowa) o 2 jesli to pomocne to powiem ze elementy biore z bazy danych (niektóre w bazie mają wartosc 0, a w stworzonej tablicy sa puste) i dodam ze wyswietlilem sobie wszystkie elementy tablicy oraz wynik i elementy sa ok, a wynik zly Ten post edytował greg87g 1.03.2009, 18:28:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
-greg87g- |
![]()
|
Goście ![]() |
no to moze oryginal:
Kod [b]switch($_POST[odp]){[/b] [i]case '0': $odp='a'; break; case '1': $odp='b'; break; case '2': $odp='c'; break; case '3': $odp='d'; break; case '4': $odp='e'; break; case '5': $odp='f'; break; case '6': $odp='g'; break; case '7': $odp='h'; break; case '8': $odp='i'; break; case '9': $odp='j'; break; };[/i]
i stan tych elementow w bazie: a=2 b=1 c=1 d=2 e=0 f=0 g=0 h=0 i=0 j=0 razem=10 Ten post edytował greg87g 1.03.2009, 18:29:15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~greg87g, proszę uzupełnić posta o znaczniki BBcode i pamiętać o nich na przyszłość.
Pozdrawiam! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A tak po za tym to można to dorazu na w zapytaniu sumować i bylo by wiele lepiej
Lub
Ten post edytował kefirek 28.02.2009, 22:20:44 |
|
|
-greg87g- |
![]()
|
Goście ![]() |
z jakiegos dziwnego powodu dalej nie dziala. a nawet gorzej, po zastosowaniu tego kodu wogole sie nic nie sumuje (teraz kolumna z suma pokazuje 0) a kolumny z odpowiedziami się nie dodają.
bo wlasciwie to chodzi o to, ze mi to działało, updatowało mi kolumny z wartościami (o jeden w górę) i suma mi się fajnie aktualizowała (z tym, że błędna). napewno ktos mial juz taki problem, ze mu dodawało do wszystkich kolumn zamiast 1 to dwa, i potem przy kolejnym dodawaniu dodalo znowu 2, tyle ze juz do tego zlego wyniku ktory byl przed chwila moge wkleic tu caly kod odpowiedzialy za ten moj mechanizm ale pewno i tak nikomu si enie bedzie chcialo tego wszystkiego czytac i rozumiec, bo blad jest tutaj gdzies na poziomie przekazywania zmiennych miedzy odswierzeniem strony a polaczeniem z bazą, no bo skoro wyswietle sobei elelementy ktore mi się sumują i wyswietle sobi tego sume to suma jest zla to znaczy, ze cos sie dodalo dwa razy... chyba ok:) znalzłem rozwiązanie;) cały dinks plegał na tym, ze tablica zrobiona za pomoca funkcji mysql_fetch_array() dawala bardzo dziwne klucze: zamiast a, b, c, d, e zrobila: 0, a, 1, b, 2, c, 3, d, 4, e dziwactwo jakies. faktycznie pomoglo zastosowanie mysql_fetch_assoc() txh |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 02:02 |