![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 2 Dołączył: 18.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym includować dane z bazy, wg kolumny kat, a nie jak dotychczas id.
Mam tabelę: ----------------------------- id | kat | tresc | 1 | glowna | strona główna | 2 | kontakt| kontakt ze mną| ----------------------------- i kod php: CODE if (isset($_GET['kat'])) @$id = $_GET['kat']; $wynik = mysql_query('SELECT tresc FROM tabela WHERE id='.$id.'') or die('Błąd zapytania'); $strona = mysql_fetch_array($wynik); echo $strona['tresc']; ?> Z powyższego wyniku poprawnie działa, jak wpisze index.php?kat=1 a chciałbym, zeby trzebabyło wpisać index.php?kat=glowna Kombinowałem i takie coś mi wyszło: CODE if (isset($_GET['kat'])) @$id = $_GET['kat']; $wynik = mysql_query('SELECT tresc FROM tabela WHERE kat='.$id.'') or die('Błąd zapytania'); $strona = mysql_fetch_array($wynik); echo $strona['tresc']; ?> Połączenie z MySql i wybranie odpowiedniej bazy jest wcześniej ![]() Ten post edytował Sekwer 1.03.2009, 11:22:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamien
na
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 2 Dołączył: 18.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wypluwa błąd: Błąd zapytania
Sorki za pomyłkę u góry zamiast anchor powinno być kat. Ale już pozmieniałem. Stosuje skracanie adresów w .htaccess i chciałbym, żeby linki wyglądały tak: http://localhost/moja-strona, a nie http://localhost/1. Może trzeba zrobicć jakąś zmienną, która zamieniałaby cyfry na odpowiednie ciągi znaków. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A może byś tak pokazał, co zwraca mysql_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Sorki, już daje.
CODE Błąd zapytania Something is wrong in your syntax obok '' w linii 1
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A którego zapytania użyłeś? Mam nadzieję, że tego a'la 2. z postu bełdzia.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Tak
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
może coś takiego? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
CODE Parse error: syntax error, unexpected T_LOGICAL_OR in C:\Program Files\Serv\httpd\index.php on line 80 Da sie w ogóle tak zrobić, żeby nie było po id? Widzieliście gdzieć, żeby czytało z MySql nie po id? |
|
|
![]()
|
|
Pokaż cały kod... Bo tu akurat nie jest wina zapytania. A o ile pamiętam, to użycie konstrukcji ads() or sda() wymaga użycia małpiszona przed nazwą pierwszej funkcji.
Cytat Widzieliście gdzieć, żeby czytało z MySql nie po id? Na pewno się da, tylko popraw błędy w kodzie. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Oto mój kod:
|
|
|
![]()
|
|
Mam nadzieję, że tego a'la 2. z postu bełdzia. Jednak nie to. Gdzie masz cudzysłowy przy wartości w WHERE? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Chodzi o takie coś? Bo jak zmieniam to nadal nie pobiera z bazy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poczytaj o podstawach sql ;/
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Chłopaki dzięki działa, taki dziecinny bład. Tak czy inaczej macie po +Pomógł
![]() Pozdrowienia. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:40 |