![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 293 Pomógł: 4 Dołączył: 28.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam sobie diva, i chciał bym namalować w nim ikonki cytatu. " " Logicznym jest że pierwsza ikona powinna być left-top a druga powinna być right - down Dzięki temu, czy div by miał 2 linie, czy 50, zawsze miały by odpowiednie pozycje. http://www.w3schools.com/css/pr_background-position.asp Czytam to świństwo. Czy jest jakiś pomysł na to żeby dać w top left i down right ? Jednocześnie ? Jakikolwiek logiczny pomysł ? Bardzo bardzo proszę... -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 3 Dołączył: 26.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak to.. chciałbyś namalować sobie ikonki cytatu? Piszesz o rysunkach czy quotemarkach w zapisie kodowym?
Próbowałeś z floatem? tylko najpierw daj ten prawy.. Można wypozycjonować dowony element w dowolnym miejscu strony, tylko najpierw trzeba to zobaczyć... Zawsze możesz narysować tło diva z cudzysłowami, przekroić i środek wypełnić kolorem.., - to jakby Ci nie wyszło z pozycjonowaniem cudzysłowów. Proponowałbym Ci jednak poczytać trochę tych "świństw", jak się dobrze zastanowić, to style są wszędzie i stosuje się je nie tylko do pozycjonowania, czy kolorowania.. Pozdrawiam i życzę owocnej nauki ![]() rr Ten post edytował R&R 2.03.2009, 08:29:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Czy jest jakiś pomysł na to żeby dać w top left i down right ? Jednocześnie ? Nie da się. Dla jednego obiektu można nadać wyłącznie jedno tło. Tak samo z pozycjonowaniem - lewe ucho dodaj dla jakiegoś wrappera, a prawe do właściwego obiektu. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 293 Pomógł: 4 Dołączył: 28.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mógł by ktoś doradzić jak to wykonać.
Moja wiedza z zakresu HTML zatrzymała się w czasie odkrycia iż <table z parametrem 0 staje się niewidoczne > Ja zrobił bym tabelkę na 3 <td> <td> <td> Pierwszemu valign na top, drugiemu na middle, trzeciemu na bottom. W pierwszego td img z quote na samą górę, w drugim treść, w trzecim obrazek z quote na sam dół. Takie coś pozwala mi wykonać moja wiedza.... ale moja wiedza jest przestarzałą. Pytanie brzmi, czy można to zrobić jakoś lepiej, żeby uzyskać ten sam efekt co z tabelką. Chyba dawać 3 divy obok siebie to odpada. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 3 Dołączył: 26.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mógł by ktoś doradzić jak to wykonać. Moja wiedza z zakresu HTML zatrzymała się w czasie odkrycia iż <table z parametrem 0 staje się niewidoczne > Ja zrobił bym tabelkę na 3 <td> <td> <td> Pierwszemu valign na top, drugiemu na middle, trzeciemu na bottom. W pierwszego td img z quote na samą górę, w drugim treść, w trzecim obrazek z quote na sam dół. Chyba dawać 3 divy obok siebie to odpada. Widzisz ten obrazek tła " cudzysłów? Posłużę się nim dla przykładu i mam nadzieje, że admini mi za to nie dokopią ![]() To jest ten obrazek: ![]() Oczywiście, zakładam z góry, że Ty masz własny ![]() O tabelkach na chwilę zapomnij, choć to zdecydowanie prostrze.. Bawiłeś się kiedyś Photoshopem? Pociąłeś kiedyś grafikę i zapisałeś jako strone html? To jeśli to zrobisz, to bedzie 95% roboty, pozamieniasz sobie wtedy obrazki w komórkach na background'y, nie zapominając, że taka komórka powinna mieć wymiary danego kawałka obrazka, (pociętego elementu), inaczej grafika się "schowa" a komórka "skurczy" w każdą stronę w którą będzie mogła.. Zrobimy coś innego i zastosujemy div'y To będzie taka konstrukcja: Jak widać w powyższym w głównym divie z klasą "quote" umieścimy w górnej części diva z klasą "quotetop" z obrazkiem tła i to zrobimy z divem z klasą "quotebottom", tylko, że na dole głównego diva z klasą "quote". Dodałem na chwilę bordery do tych dwóch dzivów w środku, żeby pokazać gdzie będą przebiegać divów - górnego i dolnego. Poniżej dwie fotki obrazujace, jak to może wyglądać. Pierwsza ma kropkowana linię, dla pokazania granicy, a druga już jest czyściutka. Fotki przed zrobieniem screenów, przeskalowałem do wielkości 80%, żeby mogły się tu wygodnie zmieścić w poście. Tym nie mniej, załączę na końcu miniaturki z imageshack.us, żeby zademonstrować te fotki nie przeskalowane.. To pierwsza z ustawionym kropkowanym borderem: ![]() A tu już jest czysto i jednolicie: ![]() Konstrukcję podałem na początku.. hmm myśle, że nie ma co się rozdrabniać i nie będę dawał tego po kawałku.. wyszedł z tego niezły "pomocnik" i napewno przyda Ci się w całości. Linie określające border w stylach zostały wyłączona, możesz je włączyć, żeby widzieć, gdzie co masz, podczas ustawiania itp.. Pisałem to na szybko i w strict'cie a to z powodu głupka IE, i pewne kwestie w stylach i może metodach mogą być kontrowersyjne, jednak to jest jakieś rozwiazanie i po prostu potraktuj to jako ściągawkę na przyszłość, ok? Wszystko jest razem, więc wkleję tu od razu cały dokument html:
Żeby cokolwiek było tam widac, to wrzuciłem do środka text "Lorem Ipsum..." Miłej zabawy! ![]() BTW. Obiecane fotki w prawdziwych rozmiarach, (po kliknieciu na miniaturę) ![]() ![]() Oczywiście, gdyby było coś nie jasne to niekrępuj się... Zachęcam Cię jednak do lektury, którą można za free pozyskać z netu, jak również kursy "of-line". Pozdrawiam ![]() rr. Ten post edytował R&R 3.03.2009, 17:38:56 |
|
|
![]()
|
|
Szczere wyrazy podziękowania kolego R&R .
Opcja na DIVach jest łatwiejsza niż zabawa z tabelką. Myślę, że materiał w tej formie, można by przykleić, gdzieś na górę, bo pewnie nie tylko mnie frapowało to pytanie. Odnośnie Photo Shop -a to nie używam. 1) Cena 2) Windows Nie jestem z zawodu grafikiem, tak więc nie mogę sobie pozwolić na zakup licencji. Tak więc jeszcze raz dzięki. Wiesz, pierwszy raz w życiu spotkałem się z taką wyczerpującą odpowiedzią -------------------- |
|
|
![]()
|
|
hmm nie przesadzajmy and na zdrowie
![]() Pisze, bo powinieneś usunac z kodu moje komentarze, wiesz to: // <- to kropkowana granica ggo diva i to: // <- to kropkowana granica ggo diva To jest nie potrzebne i trochę poleciałem na przyzwyczajeniach z php, jak juz to powinno byc zakomentowane: /* tak */ Co ma wspólnego Windows czy inny OS z Photoshopem? bo nie wiem.. Są wersje testowe około 30 dni działa.. Tym nie mniej są darmowe alternatywy, np. Gimp, zainteresuj się tym programem, na windows są potrzebne dodatkowe biblioteki, ale wszystko znajdziesz bez problemu. Ponadto nie używaj systemowego notatnika, bo popsuje Ci kodowanie, mi najlepiej pracuje się na Notepad++ i polecam. Co do twojego ostatniego zdania... Wiesz od kilku lat chcę się tu zarejestrowac, ale ciągle mi odchodzi ochota.. Pisze tu multum młodych ludzi, którzy są w totalnej przewadze. Głównie piszą na GG i stąd widac przyzwyczajenia, żeby na forach też tak pisać, naprawdę spora część z tych ludzi, to zwykli nabijacze postów.. ja natomiast, jeśli widzę, że komuś jest potrzebna pomoc w szerszym zakresie, to mu jej nie skapię, a to że piszę w ten sposób to właśnie taki mały protest song, dla tych co jadą na forum jakby to było GG i o ile w sporej części jest to uzasadnione, czasami wystarczy komuś linia tekstu, żeby zrozumiał itp.., to niestety z powodu tej drugej części, robi się po prostu bałagan i coraz ciężej coś znaleźć, treściwego.. Webmasterka, nawet hobbystycznie przynosi wiele satysfakcji itp.. jest to bardzo budujace. Więc, nawet jakby ktos usilnie starał się Cie od tego odwieźć, to się nie poddawaj hehe Tia trochę naspamowałem.., sorka za literówki, - nie mogę się przyzwyczaić do innego kiborda.. Pozdrawiam ![]() rr. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:23 |