![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 19 Dołączył: 30.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://podemski.info/fergo/
testowane pod IE 6.0, IE 7, Google Chrome, Safari, FF 3, nie testowałem pod Operą. Proszę o ocenę projektu, szczególnie kodowania ![]() PS: Tak wiem, pod Chrome trzy główne obrazki na topie nie ściemniają się, myślę że jest to wynikiem użycia przeze mnie tam skryptu jquery do automatycznego powstawania odbicia ![]() Ten post edytował webber 28.02.2009, 12:46:04 -------------------- "CSS is like a girlfriend. No matter how hard you try, she will always interpret it a different way."
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Wedle życzenia skupię się na kodzie: * niesemantyczne nazwy klas * style w HTMLu * niepotrzebne znaczniki ( ul -> li -> a -> div ) * brak clear po float; * logo, menu jako img Tyle jeżeli chodzi o błędy na pierwszy rzut oka. Jednak kod nie jest tragiczny to raczej detale. Pozdrawiam! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 19 Dołączył: 30.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki
![]() Ad. 1 Mógłbym prosić o rozwinięcie punktu? Ad. 2 Chodzi o IE? Poprawione. Jeśli chodzi o style w 3 głównych obrazkach topu nie mogłem się dostać do tej klasy z poziomu .css może w jquery. Ad. 3 Chodzi o to iż listy nie powinienem dawać zawsze w <div>? Ad. 4 Nie praktykowałem tego nigdy. Czy chodzi o to: http://www.positioniseverything.net/easyclearing.html ? Ad. 5 Dlaczego nie? ![]() Fajnie iż ktoś zajmuje się detalami jednak widocznie jestem daleko za Tobą jeśli chodzi o kodzenie dlatego też prosiłbym o jakieś szersze uwagi. Pozdrawiam! -------------------- "CSS is like a girlfriend. No matter how hard you try, she will always interpret it a different way."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 8 Dołączył: 16.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@ayeo
Twoje uwagi mnie także bardzo zainteresowały. Mógłbyś powiedzieć coś więcej? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
* Niesemantyczne nazwy plików czyli nazwy, które określają wygląd lub pozycję. Na przykład class = "center". W HTMLu ma być treść, a jej wygląd w CSS. Dlatego nazwa klasy nie powinna określać wyglądu.
* style powinny znajdować się wyłącznie w pliku (plikach) ze stylami. Nigdy przenigdy nie powinno ich być w pliku z kodem HTML. * Po prostu ten div nie jest potrzebny zamiast robić diva o id "menu" zrób sobie "ul" o id "menu". I dalej analogicznie * Jak robisz floata dla elementu nieznajdującego się w elemencie absolutnym to zawsze musisz dodać element który wyzeruje tego floata na końcu. * Logo jeszcze można zrozumieć (chociaż też powinno być tłem), ale buttony jako img są niedopuszczalne. Określają wygląd strony, a nie zawartość więc powinny być doprecyzowane w CSS, a nie w HTML Chciałbym dodać, że średnio się znam na stylach, a na forum znajdą się prawdziwi magicy, którzy dużo mogliby pewnie dodać ![]() Pozdrawiam! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 8 Dołączył: 16.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za przydatne uwagi. Szczególnie to o floatach jest dla mnie ciekawe, ponieważ nie miałem o czymś takim rzadnego pojęcia.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat * Niesemantyczne nazwy plików czyli nazwy, które określają wygląd lub pozycję. Na przykład class = "center". W HTMLu ma być treść, a jej wygląd w CSS. Dlatego nazwa klasy nie powinna określać wyglądu. Co za głupota ![]() Cytat Logo jeszcze można zrozumieć (chociaż też powinno być tłem), Logo nie powinno być tłem, powinno być klikalne. Chyba że miałeś na myśli takie coś: Kod <h1><span>Nazwa strony - Slogan</span></h1> I logo jako tło do h1 a span ze style display:none. Ten post edytował Moli 1.03.2009, 11:07:32 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pod Operą wygląda dobrze, ale sam layout średnio mi się podoba. Kodu nie będę oceniał, bo ayeo już to zrobił, ale:
* Niesemantyczne nazwy plików czyli nazwy, które określają wygląd lub pozycję. Na przykład class = "center". W HTMLu ma być treść, a jej wygląd w CSS. Dlatego nazwa klasy nie powinna określać wyglądu. Już nie przesadzajmy z semantyką ![]() Tak kończąc offtopic. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
OT mode on
Cytat Co za głupota Według Ciebie jak lepiej nazwać klasę która centruje tekst ? Ano taką, która opisuje, co to jest za tekst. Popatrz sobie na np. http://csszengarden.com; wszystkie laye, to ten sam HTML, tylko CSS się zmienia. Przyjdzie ktoś inny do przerobienia designu i co? Wycentrowany tekst nie będzie już wycentrowanym. Już lepiej nazwać w stylu opisProduktu niż wycentrowanyTekst. Ale to temat na osobną dyskusję. OT mode off -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
~Moli, ale co Ciebie interesuje w HTMLu czy dany tekst jest wycentrowany czy nie? HTML to treść, a nie sposób jej prezentacji. Więc określając, że tekst ma być wycentrowany naruszasz tę zasadę. Nie uważam, żeby to była głupota.
Pozdrawiam! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Czyli podsumowując...
Poszczególne elementy strony nie określamy "leftMenu", "rightMenu" tylko np. "menu", "menu2"? ![]() O clear już przeczytałem. Dzięki za rade. Ogólnie dzięki za posta. Pozdrawiam Ten post edytował webber 2.03.2009, 13:13:01 -------------------- "CSS is like a girlfriend. No matter how hard you try, she will always interpret it a different way."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poszczególne elementy strony nie określamy "leftMenu", "rightMenu" tylko np. "menu", "menu2"? ![]() np. "primaryMenu" / "mainMenu", "secondaryMenu" / "subMenu" etc. to samo z blokami tresci: "primaryContent", "secondaryContent" odnosnie tego loga.. ja osobiscie ustawiam obrazek z logiem jako tlo <h1> jako ze w pewnym sensie logo strony mozna nazwac naglowkiem, ale w tej sprawie opinie sa podzielone (niektorzy twierdza ze powinno sie uzywac <div>'a z tlem zamiast <h1>) XHTML daje Ci do dyspozycji mase tagow, ktore mozesz uzywac do definiowania tresci.. np. zamiast pogrubiac tekst uzywajac <b> wrzcaj go do ostylowanego <strong>, w jakis inny sposob wyrozniony tekst do ostylowanego odpowiednio <em> , adresy wrzucaj do <addr> itd. itp. Niektorzy (jak lubie ich nazywac) "ignoranci" powiedza ze to sztuka dla sztuki, ale w efekcie koncowym twoj page rank bedzie mial co innego do powiedzenia ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat * Jak robisz floata dla elementu nieznajdującego się w elemencie absolutnym to zawsze musisz dodać element który wyzeruje tego floata na końcu. Nie, nie musi.Cytat * style powinny znajdować się wyłącznie w pliku (plikach) ze stylami. Nigdy przenigdy nie powinno ich być w pliku z kodem HTML. Generalnie tak, jednak zdarzają się sytuacje, gdzie trzeba użyć atrybutu style.1) Newsletter. Co to w ogóle jest? Dlaczego tam jest jakiś forumlarz jedynie z polem tekstowym, a przyciski są zrobione jako A. 2) Dla pól formularzy staraj się zawsze dodawać LABEL - nawet jeśli nie ma tego w projekcie. Podobnie z LEGEND (dla FIELDSET). Jeżeli nie chcesz by były one widoczne ukryj je display: none, ale wstaw je w HTML. 3) Po co Ci np. klasa newsletterInput? Nie możesz odwołać się poprzez: #newsletter input? 4) Dla obrazów (IMG) raczej określaj atrybuty width i height 5) Stopka - zwykły tekst. Dlaczego wstawione jako obraz? 6) Kolejna niepotrzebna klasa: newsImage 7) Klasa: featuredImg, ponownie możesz się odwołać poprzez #featured a 8) Google: divitis, classists 9) Zdecyduj się na polskie, bądź angielskie nazewnictwo identyfikatorów/klas 10) Obraz wrzucasz przez IMG jedynie wtedy, gdy jest częścią "contentu", a nie elementem dekoracyjnym 11) Za tego blank.gif to Cie powinni... ![]() 12) Literki się pokrzaczyły. btw zamiast stosować encje możesz wrzucić "»" poprostu do dokumentu 13) Tutaj logo IMO w H1 powinno być 14) Strona bez obsługi JS: OK, CSS: mogłoby być jednak lepiej, obrazów: całkiem OK |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:23 |