![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 9 Dołączył: 16.09.2005 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki problemik..Ze zrozumieniem tej funkcji MySQL. Wertowałem parę kursów ale nigdzie nie jest soczyście opisane co i jak! Może wytłumaczycie mi to na przykładzie! Podam 2 przykładowe tabele! Nazwa tabeli: Imie -ID---id_uz---imie------ -1 ---1 ---maciek--- -2 ---8 ---mariusz-- -3 ---10 ---andrzej--- -4 ---12 ---paweł----- -5 ---15 ---adam----- Nazwa tabeli Nazwisko -ID---id_uz---nazwisko---- -1 ---1 ---Żurawski--- -2 ---8 ---Królewiak--- -3 ---10 ---Pawlak------- -4 ---12 ---Zalewski-------- -5 ---15 ---Rutkowski-------- Ok mamy w tabele przyjmując iż id auto_increment Teraz chciał bym dopasować imie i nazwisko o wspólnym id np:
No i co dalej panowie żeby po wypisaniu np jakiejś zmiennej np $user[1]; wyświetliło mi: Maciek Żurawski? Ktoś może ma pomysł (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam serdecznie! Ten post edytował _Martin_ 27.02.2009, 20:20:59 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Nie rozumiem problemu.
Jedna klauzula WHERE i po krzyku. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zły przykład dałeś, z wiadomych przyczyn, no ale jeśli już to:
I potem masz to w zmiennych $wynik['imie'] i $wynik['nazwisko']. Btw. wydaję mi się, że lepiej unikać tak podobnych nazw przy polach i tabelach (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 9 Dołączył: 16.09.2005 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem problemu. Jedna klauzula WHERE i po krzyku. Przyjacielu to nie problem ja próbuje zrozumieć jak można łączyć wyniki 2 tabel w 1 rekord np jak mam numer usera to zeby wyświelił mi dane jego z 2 tabel Racja teraz nie wiem co do czego mozesz opisac to jeszcze raz ale.. Jeżeli nazwa tabeli imie=nazwaimie nazwisko=nazwanazwisko zebym się nie pogubił (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) thx |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę zły przykład podąłeś wytłumaczę ci na moim
Załóżmy że masz tabele Użytkownicy i masz w niej takie kolumny ID | NAZWA | 1 | beniu | 2 | ziomek | I masz drugą tabele np. z zakupami jakie dokonali użytkownicy I masz w niej takie kolumny ID | id_uzytkonika | data_dokonaniu_zakpów 1 | 1 |2007-03-03 2 | 1 |2007-03-03 3 | 2 |2007-03-03 W obydwu tabelach ID jest unikalne i się nie powtarza I powiedzmy że chcesz zrobić takie zapytanie aby uzyskać taki wynik. 1 | beniu |2007-03-03 2 | beniu |2007-03-03 3 | ziomek |2007-03-03 Czyli zamiast id użytkownika chcesz mieć jego nazwę czyli dołączasz na podstawie id_uzytkonika tabele użytkownicy gdzie id_uzytkonika=ID Czyli robisz takie zapytanie
Do tabel stosujesz aliasy w celu ich odróżnienia czyli te literki Stosujesz je po nazwie tabeli z.*, to oznacza ze zwróci ci wszystkie kolumny z tabeli zamówienia a to u.ID, u. NAZWA zwróci ci tylko id i nazwę z tabeli użytkownicy możesz oczywiście dać u.* i zwróci wszystkie dane użytkownika. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 14:42 |