![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
Czy mozna sciagnac gotowa baze mysql z podzialem na wojewodztwa i przynajmniej czesc miast podlegajacych pod kazde z nich? Czy trzeba to zlecic odplatnie? Wiem ze istnieje taki spis w stat.gov ale w exelu. Pozdrawiam, Michal |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Witam, Podam Ci ogólny schemat jak to zrobić - przynajmniej jeden ze sposobów. 1) Mając dane w excelu możesz wyeksportować je do pliku csv. Rzecz prosta. 2) Plik csv to zwykły plik tekstowy rozdzielony średnikami. Musisz teraz z poziomu php odczytać dany plik (czyli kłania się Ci znajomość obsługi plików w php). 3) Jeżeli to będziesz potrafił następnie musisz: a) jak już wcześniej napisałem odczytać zawartość pliku linia po linii cool.gif dokonać rozdzielenia danego wiersza na kolumny (tutaj przychodzi Ci z pomocą średnik jako znak rozdzielający) c) przygotować sobie zapytanie SQL czyli zwykły INSERT cool.gif (mając wcześniej nawiązane połączenia z serwerem MySQL) wysłać zapytanie do bazy danych. Taki jest ogólny przepis na rozwiązanie Twojego problemu. Dokładniejsze informacje znajdziesz w różnych częściach manuala php, kursach on-line. W razie problemów pisz, w miarę możliwości postaram się odpowiedzieć. PS. Można to zrobić prościej - bez skryptu php. Możesz podobnie jak wcześniej wyeksportować plik do CSV, a następnie z klienta mysql przygotować odpowiednie zapytanie z wykorzystaniem LOAD DATA INFILE. Jest to post jednego z naszych użytkowników - mhs. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 266 Pomógł: 20 Dołączył: 15.11.2006 Skąd: Koszalin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, nie bardzo jestem zorientowany w temacie php-a . Jest ktos zainteresowany zrobieniem tego odplatnie? na gov.stat.pl wiem, ze znajduje sie pelen spis wojewodztw i podleglych im miast w pliku exela. Jest ktos jest zainteresowany poprosze o cene i termin na fora_newsy@wp.pl .
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 08:37 |