![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 128 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2008 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cześć mam pytanie odnośnie porównywania dat czytałem na forum posty na ten temat ale nie za bardzo wiem jak to zastosować.
A mianowicie : lecę pętlą po tablicy jeżeli spełnia mi warunek to zwiększa licznik, i z tych danych które zwiększają licznik potrzebuje wyciągnąć najstarsza datę
z najnowsza nie ma problemu bo wystarczy ze przypisze ostatnia pobrana. ale jak pobrać najstarsza? myślałem coś takiego żeby przypisać pierwszą pobraną datę do zmiennej i jakoś ją porównywać z kolejnymi i jak będzie starsza to podmieniać zmienna ale nie wiem jak :/ proszę o jakąś pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 3 Dołączył: 21.03.2006 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli daty masz w formacie uniksowym i trzymasz je w tablicy, to posortuj ją i wybierz skrajne wartości.
Ten post edytował pEbE 27.02.2009, 18:08:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
może załaduj sobie daty do tablicy posortuj malejąco - od najnowszej do najstarszej - i wyciągnij ostatni element tablicy?
co Ci będzie potrzebne: arsrot" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual array_pop() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 128 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2008 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
juz zrobiłem!! nic nie przekształcałem(nie wiem czy to dobrze ale działa)
![]() i porównuje ja z birzaca w tablicy i jezeli statyczna jest wieksza od tej z tablicy to przypisz statycznej ta z tablicy ![]() ![]()
moze mało fachowy kod ale robi co powinien ewentualnie inne pytanie to jak w zmiennej dzisiaj zamias statycznie przypisac date, skrypt wstawial by tam date w tym formacie aktalna z danym uruchomieniem?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
date" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
aha i
ta 2 to jest liczba. traktuj ją jako liczbę.
Ten post edytował piotrooo89 27.02.2009, 18:39:29 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
faktycznie prawda wczesniej mi z tym nie wychodziło bo zle zapisalem!! ale juz działa!! date" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual aha i
ta 2 to jest liczba. traktuj ją jako liczbę.
to nie liczba tylko 3 element tablicy!! Ten post edytował shtoc 27.02.2009, 18:43:28 |
|
|
![]()
|
|
to nie liczba tylko 3 element tablicy!! jak dla mnie 3 to nie jest text (string) tylko liczba (int). nie ważne czy jest to wartość czy klucz w tablicy. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:48 |