![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 1 Dołączył: 10.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy możliwe jest skonstruowanie zapytania, które z tabeli o układzie | id | pid | name | pobierze mi te rekordy, dla których pole pid (czyli parent) kiedyś istniał, pole jest wypełnione, ale teraz go nie ma w bazie, bo został usunięty. Chcę wyłapać te sieroty z bazy, co niby mają rodzica, ale tak naprawdę go nie mają. Da się to jakoś podejść jednym zapytaniem?
I jeszcze jedno pytanie, czy istnieje coś takiego, jakiś automat czy jak, że jeżeli usunę rekord z tabeli X, to automatycznie z tabeli Y zostanie usunięty powiązany z tabelą X rekord? Ten post edytował miedzna 25.02.2009, 22:13:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 43 Dołączył: 9.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy możliwe jest skonstruowanie zapytania, które z tabeli o układzie | id | pid | name | pobierze mi te rekordy, dla których pole pid (czyli parent) kiedyś istniał, pole jest wypełnione, ale teraz go nie ma w bazie, bo został usunięty. Chcę wyłapać te sieroty z bazy, co niby mają rodzica, ale tak naprawdę go nie mają. Da się to jakoś podejść jednym zapytaniem? Można np. tak:
I jeszcze jedno pytanie, czy istnieje coś takiego, jakiś automat czy jak, że jeżeli usunę rekord z tabeli X, to automatycznie z tabeli Y zostanie usunięty powiązany z tabelą X rekord? Możesz zastosować klucz obcy i warunek ON DELETE CASCADE o ile baza na to pozwala, ewentualnie napisać trigger |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 16:12 |