Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Sprzedaż serwisu na bazie skryptu z licencją GPL i google maps
bethebest
post 24.02.2009, 19:17:30
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, jaka jest kwestia prawna poniższej sytuacji, czyli dorobienie nowej funkcjonalności do skryptu na licencji GPL i podpiecie go pod domene. Czy mozna cos takiego sprzedac traktujac to jako serwis? Przeciez nie sprzedaje sie skryptu tylko serwis z domena na bazie tego przerobionego skryptu.

Inna kwestia, jesli chodzi o Google Maps. Czy sprzedaz serwisu drugiej osobie, w którym są wyswietlane namiary na dany obiekt przy pomocy google maps jest nielegalne? Wiem ze nielegalnie jest sprzedaz dostepu uzytkownikom do tresci z google maps, ale czy sprzedaz calosci serwisu?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 6)
Kamil Jura
post 24.02.2009, 22:54:46
Post #2

-----

Jasne, że można smile.gif Sprzedajesz serwis, a raczej jego zawartość, która jest unikalna. A skrypt GNU/GPL każdy może sobie zainstalować więc nikt mądry by za to nie płacił. No chyba, że są aż tak mądrzy ludzie smile.gif

Co do google maps to tylko dostęp do tego dla osób trzecich ma być darmowy, a klientowi serwis z obsługą google maps możesz sprzedać.

Już prawie zasypiam, więc jeśli ktoś znalazł jakieś "wpadki" to przepraszam smile.gif

--------------------
Agencja Interaktywna ENERO - Strony www, reklama, identyfikacja wizualna - www.enero.com.pl
+Quote Post
GreeN_DG
post 13.03.2010, 08:37:24
Post #3

-----

Odswieze ten temat. Ciekawi mnie pewna sprawa:

Dajmy na to tworze własnego cms-a. W pewnym miejscu postanawiam podpiac skrypt na licencji GPL. W katalogu z tym skryptem umieszczam plik z licencja i namiarami na autora. Czy mogę sprzedawać tego cms-a? Czy wtedy będę musiał zezwolic przyszlemu klientowi na dowolna modyfikację tego systemu?

--------------------
- WWW.GETICA.PL - strony WWW, logotypy, ilustracje - ZAPRASZAMY!
+Quote Post
frytek92
post 19.03.2010, 22:34:24
Post #4

-----

Myśle ze będziesz mógł bo sprzedajesz CMS-a, a dodatkowo dodajesz darmowy skrypt.

Ten post edytował frytek92 19.03.2010, 22:34:44

--------------------
+Quote Post
Spirit86
post 15.02.2013, 21:41:01
Post #5

-----

Ja gdzieś wyczytałem, że jeżeli chcesz użyć skryptu na GPL, np. Aloha Editor, wtedy swój produkt musisz udostępnić również na licencji GPL, jak to jest?

--------------------
Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
DB: MySQL 4.1 | php: 4.4.3 Pomogłem Ci? Wciśnij przycisk POMÓGŁ.
+Quote Post
mccd
post 15.02.2013, 21:47:33
Post #6

-----

Cytat(Spirit86 @ 15.02.2013, 21:41:01 ) *
Ja gdzieś wyczytałem, że jeżeli chcesz użyć skryptu na GPL, np. Aloha Editor, wtedy swój produkt musisz udostępnić również na licencji GPL, jak to jest?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Copyleft
Cytat
Konkretne zastosowania idei copyleft można znaleźć w licencjach projektu GNU - GNU GPL, GNU LGPL oraz GNU FDL, a także w licencji FAL, FreeBSD, Mozilla i kilku innych.
+Quote Post
daniel1302
post 16.02.2013, 07:26:29
Post #7

-----

Jeśli jednak ktoś zarząda udostępnienia skryptu którego użyłeś o musisz mu go udostępnić np poprzez podanie linku do wesji której użyłeś lub nowszej. Każda twoja modyfikacja, linika kodu czy funkcja może być na zupełnie innej licencji niż oprogramowanie chyba, że obostrzona jest licencją COPYLEFT, jak napisał pan wyżej.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:45