![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam stronę na której wypełnia się formularz i dane zostają zapisane do pliku txt na serwerze. Jednak ten plik robi się coraz większy przez zapisywanie wszystkich danych osób. kod index.php Kod <br><center><form action="formularz.php" method="post"> <table cellspacing="0" class="tekst"> <tr> <td width="200px" valign="top"> Nazwa Firmy:* </td> <td width="230px;"><input type="text" name="nazwa" style="width: 200px;" /></td> </tr> <tr> <td valign="top"> Telefon: </td> <td> <input type="text" name="telefon" style="width: 200px;" /></td> </tr> <tr> <td valign="top"> e-mail: </td> <td><input type="text" name="mail" style="width: 200px;" /></td> </tr> <tr> <td valign="top"> Adres:* </td> <td><input type="text" name="adres" style="width: 200px;" /></td> </tr> <tr> <td valign="top"> Miejscowość:* </td> <td><input type="text" name="miejscowosc" style="width: 200px;" /></td> </tr> <tr> <td>Pola ozaczone gwiazdką (*) są wymagane</td> <td> <input type="submit" value="Dopisz" /> </td> </tr> </table> </form></center> i formluarz.php Kod <?php /********************************************* * plik formularz.php *********************************************/ if(!empty($_POST['nazwa']) and !empty($_POST['adres']) and !empty($_POST['miejscowosc']) and !empty($_POST['opis'])) { $nazwa = trim($_POST['nazwa']); $telefon = (empty($_POST['telefon'])) ? 'nie podano' : trim($_POST['telefon']); $mail = (empty($_POST['mail'])) ? 'nie podano' : trim($_POST['mail']); $adres = trim($_POST['adres']); $miejscowosc = trim($_POST['adres']); $opis = trim($_POST['opis']); // dane pochodz╣ce z formularza $dane = "|Nazwa:|".$nazwa."|telefon:|".$telefon."|mail:|".$mail."|opis:|".$opis."\n"; // przypisanie zmniennej $file nazwy pliku $file = "bazafirm.txt"; // uchwyt pliku, otwarcie do dopisania $fp = fopen($file, "a"); // blokada pliku do zapisu flock($fp, 2); // zapisanie danych do pliku fwrite($fp, $dane); // odblokowanie pliku flock($fp, 3); // zamkniŕcie pliku fclose($fp); echo '<p>Dane zosta│y dopisane!</p>'; } ?> Chciałbym zrobić aby po wypełnienie formularza i kliknięciu buttona został utworzony plik o nazwie takiej jak nazwa firmy czyli np ktoś wpisał w formularzu Nazwa firmy: intel i zostanie utworzony plik intel.txt i do niego zapisane dane z formularza Ale nie wiem jak to wykonań (przeszukałem formu ale nic nie znalazłem ) proszę o pomoc z góry dziękuje Ten post edytował qwe 24.02.2009, 19:04:13 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 54 Dołączył: 2.05.2006 Skąd: Nadarzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $file = "bazafirm.txt"; ta linijka okresla nawe pliku tak wiec musisz podpiac zamiast stringu tak jak jest teraz zminna z formularza i juz. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak .... tylko nie mogę zapisać bo tego pliku o $nazwa.'txt', nie ma na serwerze .. najpierw trzeba go stworzyć i właśnie z tym mam problem
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 53 Dołączył: 18.09.2007 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ja odsyłam do manuala - tam jest pieknie cudownie wszystko opisane
http://pl.php.net/manual/pl/ref.filesystem.php |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak .... tylko nie mogę zapisać bo tego pliku o $nazwa.'txt', nie ma na serwerze .. najpierw trzeba go stworzyć i właśnie z tym mam problem No przecierz fopen z trybem a Kod a Otwiera tylko do zapisu; umieszcza wskaźnik pliku na jego końcu. Jeśli plik nie istnieje to próbuje go utworzyć.
Ten post edytował kefirek 24.02.2009, 19:43:20 |
|
|
![]()
|
|
wywala mi błąd
Warning: fopen(intelxt) [function.fopen]: failed to open stream: Permission denied in /baza1/formularz.php on line 20 Warning: flock() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /baza1/formularz.php on line 22 Warning: fwrite(): supplied argument is not a valid stream resource in /baza1/formularz.php on line 24 Warning: flock() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /baza1/formularz.php on line 26 Warning: fclose(): supplied argument is not a valid stream resource in /baza1/formularz.php on line 28 znalazłem coś takiego do tworzenia pliku // zakladanie wskazanego pliku $nowy = $_GET["nowy"]; if (!file_exists($nowy) && $nowy<>"") { touch($nowy); chmod($nowy, 0664); } else if ($nowy<>"" && file_exists($nowy)) { echo "Plik o podanej nazwie już istnieje!"; } Ten post edytował qwe 24.02.2009, 20:15:42 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 2 Dołączył: 28.01.2009 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuję zmienić atrybuty katalogu w którym zapisujesz te pliki
![]() PPM na Katalog (zaznaczamy ![]() Ps. te txt powinny być archaizmem w dziedzinie programowania, nie lepiej baza danych ? -------------------- Agencja Interaktywna ENERO - Strony www, reklama, identyfikacja wizualna - www.enero.com.pl
|
|
|
![]()
|
|
Proponuję zmienić atrybuty katalogu w którym zapisujesz te pliki ![]() PPM na Katalog (zaznaczamy ![]() Ps. te txt powinny być archaizmem w dziedzinie programowania, nie lepiej baza danych ? hehe wiem jak się zmienia atrybuty w total comanderze i mam dla katalogu ustawione 777 ![]() Wiem, że powinienem korzystać z bazy danych jednak nie opanowałem jeszcze tego wszystkiego co się wiąże właśnie z bazami. Dlatego póki co korzystam z prostych metod i txt ![]() Wziąłem przykładowy prostszy skrypt do zapisu 2 danych do pliku utworzonego i zrobiłem Kod <form action="index.php" method="post"> <input type="text" name="nowy" /> <b><input name="imie" size="10" maxlength="10" type="imie"> <input name="wiek" size="30" maxlength="2" type="wiek"></b> <br /><input type="submit" value="Wykonaj" /> </form> <? // zakladanie pliku $nowy = $_POST["nowy"]; if (!file_exists($nowy) && $nowy<>"") { touch($nowy); chmod($nowy, 0664); } else if ($nowy<>"" && file_exists($nowy)) { echo "Plik o podanej nazwie już istnieje!"; } ?> i chcę dołączyć aby do pliku podanym jako nowy zostały zapisane dane Kod $imie = $_POST['imie']; $wiek = $_POST['wiek']; <b> $file = "baza.txt"; $fp = fopen($file, "a");</b> flock($fp, 2); fwrite($fp, $user.' '.$wiek."\n"); flock($fp, 3); fclose($fp); i te 2 linijki $file = "baza.txt"; $fp = fopen($file, "a");</b> będzie dobrze jak zrobie $file =$_POST["nowy"]; ![]() -------------- doszedłem jak tu zrobić musi być Kod $file = $nowy; $fp = fopen($file, "a"); to teraz idę się meczyć z tym 1 skryptem Ten post edytował qwe 25.02.2009, 10:53:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:37 |