![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 3 Dołączył: 25.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
zastanawiam się nad zrobieniem prostej bazy danych na plikach txt. Odczyt to nie problem mam już to zrobione, zacząłem zabawę jednak z zapisem danych do pliku. I w sumie zanim zacznę kombinować wole się spytać. Czy jest możliwość zapisania/nadpisania określonej tylko linii w pliku, tzn. mam plik w którym mam 30 lini textu, każda linia wygląda miej więcej tak "NAZWA:WARTOSC" i chce zapisać/nadpisać np. 9 wartość/9 linie. Czy tak się da? Czy muszę całą zawartość pliku sczytać do tablicy zmienić konkretną wartość i dopiero całą zawartość zapisać?? Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Da się, możesz wczytać całość pliku do tablicy, z podziałem, że jeden wiersz w pliku to wiersz tablicy, i potem wybrać sobie wartość z tablicy[9], nadpisac ja, i całość spowrotem zapisać do piliku.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co się z tym tak męczyć skoro można skorzystać z SQLite?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@mike: no wez, sqlite, przeciez ile hostingow ja obsluguje, zapewne 10x wiecej niz takiego mysql ;]
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zresztą SQLite nie jest znów takie złe a od php 5 domyślenie dodawane chyba? Ja w małych projektach, które często migrują wybrałem baze na plikach, ponieważ do tego styka mi ftp, nie muszę mieć phpmyadmina, ani żadnych innych zabaw z robieniem kopii bazy
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyszedlem z zalozenia ze kolega nie chce sie uczyc mysql'a czy innej bazy, wiec kombinuje na plikach, az czekam kiedy zacznie o transakcje pytac.
Bo nie napisal czemu chce pisac baze na plikach (nauka, potrzeba, lenistwo anty SQLowe) -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 3 Dołączył: 4.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to moze XML i simplexml uzyc
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 3 Dołączył: 25.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyszedlem z zalozenia ze kolega nie chce sie uczyc mysql'a czy innej bazy, wiec kombinuje na plikach, az czekam kiedy zacznie o transakcje pytac. Bo nie napisal czemu chce pisac baze na plikach (nauka, potrzeba, lenistwo anty SQLowe) Po części masz rację jestem na anty jeśli chodzi o mysql, dużo bardziej wole postgresql. A wracając do tematu, potrzebuje prostą bazę opartą na plikach. Co w tym dziwnego?? |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 22:15 |