![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam takie pytanie: Otóż mam taką przykładową bazę danych: {Test1} [t1_ID : integer] [t1_Data : TEXT] oraz {Test1Log} [t1l_ID : int] [t1l_DATE : DATETIME] [t1l_User : TEXT] [t1l_Event : TEXT] i teraz w jaki sposób przekazać informację jaki użytkownik wprowadza zmiany do tabeli Test1? Chodzi mi o to aby trigger ustawiony na before insert mógł aktualizować dane Test1Log bez konieczności wczytywania dodatkowych informacji. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
w jaki sposób przekazać informację jaki użytkownik wprowadza zmiany do tabeli Test1? Możesz pobrać nazwę użytkownika poleceniem:
jednak to zwróci nazwę użytkownika, spod którego nastapiło logowanie do MySQL. W przypadku aplikacji webowych zazwyczaj jest to jeden użytkownik więc chyba nie będzie to to, o co Ci chodzi. Możesz jednak ustawić w PHP wartość zmiennej:
i później się do niej odwoływać:
Takie rozwiązanie powinno sprostać Twoim wymogom ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedź. Jest naprawdę ok.
Tylko nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie w związku z tym rowiązaniem. Co jeśli z aplikacji korzysta więcej niż 1 osoba? czy ustawienie zmiennej @user przypisze jej jakiś identyfikator połączenia aby było wiadomo z którego powinna zaczerpnąć informację czy też będzie to zmienna globalna? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Nie. Zmienna ta będzie widoczna tylko dla aktualnego połączenia i zniknie po jego zakończeniu (czyli po zakończeniu wykonywania skryptu lub po "ręcznym" rozłączeniu z bazą).
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:05 |