![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałem zadać pytanie, jak działają porównywarki cen. Nieraz się nad tym zastanawiałem, ale nadal nie wiem, jak to się robi, żeby działało.
![]() Gdyby ktoś mógł napisać na ten temat jakiś artykuł/tutorial prezentujący to zagadnienie, to byłoby super. ![]() BTW Uprzedzam ew. pytania - nie, nie chcę napisać swojej, ale interesuje mnie to zagadnienie w kontekście tworzenia listy produktów i ich cen oraz ew. konieczności współpracy z samymi sklepami. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sklepy udostępniają pliki xml z produktami z tego co wiem
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Gdyby ktoś mógł napisać na ten temat jakiś artykuł/tutorial prezentujący to zagadnienie, to byłoby super. Takie rzeczy to tylko w ERA ![]() Pozdrawiam! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sklepy udostępniają pliki xml z produktami z tego co wiem ![]() ![]() Tak, teraz sprawa jest jasna. Dzięki ![]() Takie rzeczy to tylko w ERA ![]() Jeśli to bazuje na XMLu po prostu, to faktycznie nie ma sensu pisanie o tym arta. Natomiast jeszcze wczoraj myślałem, że może za gromadzenie danych odpowiada jakiś pajączek - wtedy chętnie dowiedziałbym się czegoś na temat ich budowy oraz sposobów pisania, nawet niekoniecznie na wspomnianym przeze mnie temacie. ![]() Ten post edytował berettakk 24.02.2009, 07:47:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozne porownywarki roznie dzialaja - jednym wysylasz XMLa, niektore zas spideruja twoja stronke.
No to masz juz dane ze sklepow. Teraz trzeba rozpoznac ze produkt XXX ze sklepu 1 to jednak ten sam co XXX.a ze sklepu 2 i juz masz porownywarke. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teraz trzeba rozpoznac ze produkt XXX ze sklepu 1 to jednak ten sam co XXX.a ze sklepu 2 i juz masz porownywarke. a to nie jest przypadkiem tak, że to sklep internetowy powinien mieć obowiązek dostosowania się do produktu który już jest w porównywarce? Np.: podając jego identyfikator. Wydaję mi się, że tak działa Ceneo. Ciężko jest znaleźć duplikaty... a zobaczcie na nokaut.pl, tam każdy sklep internetowy ma własną pozycję (ostatnio szukałem SonyEricsson Xperia X1 - sami zobaczcie jak to wygląda w Ceneo, a jak w nokaut.pl) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem co ceneo robi "u siebie" ale widocznie ladnie rozpoznaje te same produkty.
Bo jej XML ma tylko takie pola: Kod <!ELEMENT offer (id, name?, price?, url?, categoryId?, description?, maxPrice?, producer?, author?, edition?, image?, op?, attributes?)> Nie ma nigdzie producer-product-code czy czegos takiego -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 20:32 |