![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 12 Dołączył: 30.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam stronę zapisaną jako .html i działa ładnie, tak samo pod IE tak samo pod FF, K-Meleonem, Operą. Na dodatek się waliduje.
Zapisuję sobie tę stronę do .php. Robie sobie taki myk, że np. menu strony chce includować z osobnego pliku np. menu.php. Wszędzie ładnie działa aż tu nagle pod IE się ry.pie. Cały includowany blok przesuwa mi o x pikseli (na oko to gdzieś ze 20-30) w dół, tak, jakby coś nad tym miało być? Kiedy np. chce includować sobie metatagi i mam je w osobnym pliku, to przesuwa mi całą treść strony o x px w dół. Ktoś ma pojęcie, od czego to zależy? Co mam zrobić? Pisać funkcję wyświetlające menu i includować bibliotekę a potem wyświetlać? Szlag mnie już trafia na to ie. Nie dołączam plików bo mniemam, że kod html i css jest bez znaczenia, skoro zapisane jako html działa poprawnie, jako .php też do momentu includowania... Mam ustawione doctype rzecz jasna. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 8 Dołączył: 2.04.2006 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie lepiej napisac styl pod IE ?
pngfix.js
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
wszystkie pliki muszą być jako utf-8 bez BOM.
jak dasz samo utf-8 to ci zrobi margin-top. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 12 Dołączył: 30.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
suchy - nie rozumiem po co mi to piszesz, napisałem wyraźnie - kod css i html jest poprawny pod IE i FF i waliduje się nawet, wiec nie mam problemu z css.
spawnm - sprawdzam, a możesz mi wytłumaczyć, tak na przyszłość, na czym to polega? Tzn dlaczego kodowanie znaków ma takie znaczenie? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
ok, spawnm - pomogło, poszedł "pomógł". Czyli lepiej zapisywać bez BOM?
@Rafał Filipek wiem jakiego kodu użyć, problem rozwiązał Spawnm ![]() Ten post edytował kazag 22.02.2009, 16:26:37 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
spawnm - sprawdzam, a możesz mi wytłumaczyć, tak na przyszłość, na czym to polega? Tzn dlaczego kodowanie znaków ma takie znaczenie? http://pl.wikipedia.org/wiki/BOM szukanie nie boli ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 20:50 |