![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robię skrypt tworzący konta do vBulletin'a. Mam praktycznie już wszystko ale brakuje mi 2 ostatnich pól w tabeli.
Mianowicie chodzi o password oraz salt. vBulletin ma hasła typu md5 + salt Przykładowe hasło: "pass", wygląda tak: pole password: 525f8d091823e8db9fa3a43d30ca518f pole salt (wcześniej już utworzony, przy tworzeniu użytkownika?): 1[; Na czym to polega? Chciałbym wygenerować takiego salta, ale jak później to złączyć, żeby wyszło md5 + salt? Mógłby mi ktoś wytłumaczyć działanie tego? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj!
Polega to na tym, że robisz md5( $password.$salt ); nawet jeśli ktoś złamie md5 to nie ma poprawnego hasła. Pozdrawiam! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak mogę wygenerować jakiś salt?
Zauważyłem, że w vBulletin'ie wszystkie salty są 3 znakowe i w każdym z nich znajdują się nietypowe znaki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Ten cały salt to może być cokolwiek, jedna cyfra chociaż i dodana niekoniecznie na końcu. Chodzi tylko o to, że jeśli ktoś złamie md5 i tak nie ma hasła. Im bardziej nietypowe znaki tym trudniej wygenerować tęczowe tablice. Pozdrawiam! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja jeszcze bym proponował wrzucanie soli w różne miejsca zaleznie od długości hasła (albo wręcz inna sól), co już stanowi duże wyzwanie dla włamywacza, bo nawet jak zdobędzie sól, to cały czas nie zna długości hasła i nie bedzie wiedział w którym miejscu została doklejona
![]() PS. tylko nie klikaj pomógł, bo mój post nie jest tego wart -------------------- :]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja jeszcze bym proponował wrzucanie soli w różne miejsca zaleznie od długości hasła (albo wręcz inna sól), co już stanowi duże wyzwanie dla włamywacza, bo nawet jak zdobędzie sól, to cały czas nie zna długości hasła i nie bedzie wiedział w którym miejscu została doklejona ![]() PS. tylko nie klikaj pomógł, bo mój post nie jest tego wart nie ma sensu. Bruteforcem to i tak bez znaczenia, a poprzez rainbow tables kto by się fatygował robić taką tablicę dla jednego usera. No i jeszcze jedno - jak w jakiś sposób dostał się do bazy danych to czemu miałby się nie dostać do FTP i mieć na tacy jak hash jest solony? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten cały salt to może być cokolwiek, jedna cyfra chociaż i dodana niekoniecznie na końcu. Chodzi tylko o to, że jeśli ktoś złamie md5 i tak nie ma hasła.
// ADD No i jeszcze jedno - jak w jakiś sposób dostał się do bazy danych to czemu miałby się nie dostać do FTP i mieć na tacy jak hash jest solony? Dostać się do SQL'a a do FTP to dwie różne zupełnie oddzielne drogi ;] -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(pyro) Dostać się do SQL'a a do FTP to dwie różne zupełnie oddzielne drogi ;] dokładnie, zresztą @permanent lepiej skorzystaj z innej funkcji niż md5, chociażby sha1, crypt, bo z nich nie ma tak duzych rainbow tables jak z md5 @.radex, co do BF masz rację, jednak mi chodziło właśnie o zrobienie na potrzeby tego skryptu tęczowych tablic ![]() //co do pobrania haseł z sql wystarczy jedno zapytanie w całym skrypcie podatne na sql injection, odpowiedni union etc. Ten post edytował rzymek01 22.02.2009, 12:41:22 -------------------- :]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Dostać się do SQL'a a do FTP to dwie różne zupełnie oddzielne drogi ;] Prawda, ale skoro skrypt jest marnie zabezpieczony, to bardziej prawdopodobne, że i komputer autora skryptu jest marnie zabezpieczony ![]() co do BF masz rację, jednak mi chodziło właśnie o zrobienie na potrzeby tego skryptu tęczowych tablic ![]() Jasne, tylko, że jeśli to jest porządnie zrobione, to każdy użytkownik ma swoją sól. A kto będzie generował tęczowe tablice dla jednego usera? No właśnie. Dlatego z tym przestawianiem soli jest IMHO bez sensu - tylko obciążasz serwer. A co do generowania soli to zainteresuj się funkcją uniqid(). Wynik jej działania możesz jeszcze zahashować i skrócić do kilku znaków, żeby nie było zbyt długie. Ten post edytował .radex 22.02.2009, 13:00:55 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:19 |