![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 1 Dołączył: 21.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jestem bardzo poaczątkujący uczę sie od tygodnia (?) PHP, zakupiłem ksiązke PHP i MySQL tworzenie stron WWW Vademecum profesjonalisty wyd. III. Ksiązka była zachwalana na róznych forach.
Jednakże jestem w II rodzidziale i już mam problem otóż: Formularz.html Cytat <html> <head> <meta HTTP-EQUIV="Generator" content="TigerII MiniPad ©2001"> <title>Części samochodowe Janka</title> </head> <body> <h1>Części samochodowe Janka</h1> <h2>Formularz zamówienia</h2> <form action="przetworzzamowienie.php" method=post> <table border=0> <tr bgcolor=#cccccc> <td width=150>Produkt</td> <td width=15>Ilość</td> </tr> <tr> <td>Opony</td> <td align=left><input type="text" name="iloscopon" size=3 maxlength=3></td> </tr> <tr> <td>Olej</td> <td align=left><input type="text" name="iloscoleju" size=3 maxlength=3></td> </tr> <tr> <td>Świece Zapłonowe</td> <td align=left><input type="text" name="iloscswiec" size=3 maxlength=3></td> </tr> <tr> <td>Adres</td> <td align=left><input type="text" name="adres" size=40 maxlength=40></td> </tr> <tr> <td colspan=2 align=center><input type=submit value="Złóż zamówienie"></td> </tr> </table> </form> </body> </html> przetworzzamowienie.php Cytat <?php // utworzenie krótkich nazw zmiennych $iloscopon = $_POST['iloscopon']; $iloscoleju = $_POST['iloscoleju']; $iloscswiec = $_POST['iloscswiec']; $adres = $_POST['adres']; $DOCUMENT_ROOT = $_POST['DOCUMENT_ROOT']; ?> <html> <head> <meta http-equiv="Generator" content="TigerII MiniPad ©2001"> <title>Części samochodowe Janka — wyniki zamówienia</title> </head> <body> <h1>Części samochodowe Janka</h1> <h2>wyniki zamówienia</h2> <?php $data=date('H:i, jS F'); echo '<p>Zamówienie przyjęte o '; echo $data; echo '</p>'; echo '<p>Zamówienie Państwa wygląda następująco: </p>'; $ilosc=0; $ilosc=$iloscopon+$iloscoleju+$iloscswiec; if( $ilosc == 0 ) { echo 'Na poprzedniej stronie nie zostało złożone żadne zamówienie!<br />'; } else { if ( $iloscopon>0 ) echo $iloscopon.' opon<br />'; if ( $iloscoleju>0 ) echo $iloscoleju.' butelek oleju<br />'; if ( $iloscswiec>0 ) echo $iloscswiec.' świec zapłonowych<br />'; } $wartosc=0.00; define('CENAOPON', 100); define('CENAOLEJU', 10); define('CENASWIEC', 4); $wartosc =$iloscopon * CENAOPON + $iloscoleju * CENAOLEJU + $iloscswiec * CENASWIEC; $wartosc=number_format($wartosc, 2, '.', ' '); echo '<P>Wartość zamówienia wynosi '.$wartosc.'</P>'; echo '<P>Adres wysyłki to '.$adres. '</P>'; $ciagwyjsciowy = $data."\t".$iloscopon." opon \t".$iloscoleju." butelek oleju\t" .$iloscswiec." swiec zapłonowych\t".$wartosc ."PLN/t". $adres."\n"; // otwarcie pliku w celu dopisywania @ $wp = fopen("$DOCUMENT_ROOT/../zamowienia/zamowienia.txt", 'ab'); if (!$wp) { echo '<p><strong> Zamówienie Państwa nie może zostać przyjęte w tej chwili. ' .'Proszę spróbować później.</strong></p></body></html>'; exit; } fwrite($wp, $ciagwyjsciowy, strlen($ciagwyjsciowy)); fclose($wp); echo '<p>Zamówienie zapisane.</p>'; ?> </body> </html> Plik zamowienia.txt na serwerze jest w folderze zamowienia Robiąc zamówienie ciągle wyskakuje komunikat o błedzie. Dodatkowo ktoś mi powiedział, ze moze byc bład, że nie ustawiłem chmoda, jest juz zmieniony .txt na 777 Proszę o pilną pomoc, jeśli coś mało jasno wyjasniłem, albo bedzie jakas potrzeba prosze pisac ![]() Jeśli źle coś napisałem prosze moderatorów o poprawienie lub PW napewno poprawie i z góry przepraszam. Pozdrawiam Zrozpaczony Laik ![]() Ten post edytował xmarshalx 21.02.2009, 11:44:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 23 Dołączył: 2.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podejrzewam ze jest coś ze ścieżką do pliku
![]()
wywal '@', dostaniesz treść błędu funkcji fopen(); Swoją drogą, używaj nowych funkcji do obsługi plików: http://pl.php.net/file-get-contents/ http://pl.php.net/file-put-contents/ Pozdrawiam ![]() -------------------- Masz swoje mieszkanie i chcesz je wynająć? Sprawdź ofertę Zarzadządzanie Najmem
WRONA.IT - pozycjonowanie stron www.ecyklopedia.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 1 Dołączył: 21.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wywaliłem '@' nic to nie dało...
A jeśli chodzi o te funkcje to ucze sie na ksiazce i robie tak jak jest w niej podane, moze potem jak juz złapie o co kaman to skorzystam z Twojej rady Ten post edytował xmarshalx 21.02.2009, 11:52:07 |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
Robiąc zamówienie ciągle wyskakuje komunikat o błedzie. pokaż może jak wygląda ten błąd, to nam może bardzo pomóc. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Zamówienie Państwa nie może zostać przyjęte w tej chwili. ' .'Proszę spróbować później. Ale jak to usunę: Cytat if (!$wp) { echo '<p><strong> Zamówienie Państwa nie może zostać przyjęte w tej chwili. ' .'Proszę spróbować później.</strong></p></body></html>'; exit; } to wyszło, że zapisano. Jednak w zamowienia/zamowienia.txt nie ma takiego zamowienia |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 4 Dołączył: 3.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli strukturę plików masz w ten sposów:
Kod ROOT -zamowienia ---zamowienia.txt -Formularz.html -przetworzzamowienie.php To tekst do otwarcia powinien być:
Natomiast coś takiego:
odwołuje się do takiej struktury Kod ROOT -zamowienia ---zamowienia.txt -jakis_katalog ---Formularz.html ---przetworzzamowienie.php Celowo pominąłem $DOCUMENT_ROOT bo przykładowo mój server nic pod nią nie podstawia (niżej) więc tamtą funkcję traktuje jak to. Btw. nie spotkałem się jeszcze z czymś takim jak "$DOCUMENT_ROOT" i np. mój server nie predefiniuje mi tej zmiennej (być może przy włączonym register_globals by to działało) jeśli już musisz tego używać, to bezpieczniej jest "$_SERVER[DOCUMENT_ROOT]" Przy okazji jeśli tam by było:
To wtedy server się odwoływało do takiego czegoś: Kod -ROOT
---Formularz.html ---przetworzzamowienie.php -zamowienia ---zamowienia.txt |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
masz bład w ścieżce dostępu do tego plik czyli tu:
zrób tak i zobacz co i jak:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Istalacar
Jestes wielki ![]() Dzieki za pomoc dla efektu: Cytat 12:01, 21st February 2 opon 3 butelek oleju 5 swiec zapłonowych 250.00PLN/tdsadsaddsa ;DDD Być może nie wiem w ksiazce mysleli o innym serwerze, ja korzystam z darmowego, byc moze ja cos źle zrobiłem, wazne że jest OK ![]() ![]() ----------- Piotro zamowienia.txt mam w folderze zamowienia, takze to twoje jest złe, ale dzieki za chęci ![]() Ten post edytował xmarshalx 21.02.2009, 12:07:44 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 05:56 |