![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 293 Pomógł: 4 Dołączył: 28.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam następujący problem. Posiadam w DB taką datę 2009-02-19 Konkretnie rekordy opatrzone taką datą. Pole podpisane DATA. Chciał bym zrobić niejako SELECT rekordów, które mają mniej niż TYDZIEŃ ? Wiem, brzmi głupio, ale to prawda. Czy mogę zrobić selecta where data > 2009-02-19-tydzien ( z wykorzystaniem procedury mktime, ew jakiejś innej funkcji) ? Czy mysql takie coś zrozumie ? Czy umie on robić selecta dla większej przy takim parametrze ? 2009-02-15>2009-02-19 ? Wiem, to brzmi głupio i nie dorzecznie, ale spróbujmy się zastanowić. Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
manual, manual, manual...
![]() ![]() http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/dat...-functions.html pierwszy przyklad z brzegu: Cytat Here is an example that uses date functions. The following query selects all rows with a date_col value from within the last 30 days:
mysql> SELECT something FROM tbl_name -> WHERE DATE_SUB(CURDATE(),INTERVAL 30 DAY) <= date_col; -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To powinno zadziałać
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 293 Pomógł: 4 Dołączył: 28.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem,
Ale jestem tak głupi że zaczynając programować, zapisałem to w VARCHAR a nie DATE. Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
no to popraw
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Polecą rekordy ?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
kurcze, sprawdź. zajmie ci to 5 minut roboty.
Stworz se tabele testowa, nadaj pole varchar, wpisz tam daty, a nastepnie zamien na typ DATE i przekonaj sie czy poleca czy nie. odrobina wysilku ci nie zaszkodzi -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Witam,
Podziękował, Konwersja nie utraciła moich danych ![]() Po drugie kod nospor działa wyśmienicie, mmmm ![]() Regards, -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 11:40 |