![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie. Kiedy wy używacie margin a kiedy padding? Powiedzmy że mamy np. jakiegoś diva i w nim menu poziome, chcę aby odległość pierwszego linka od obramowania było np. 100px. Co wtedy najlepiej wykorzystać? Kiedy najlepiej używać margin a kiedy padding?
Ten post edytował Matado 19.02.2009, 21:59:20 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
IMHO lepiej padding, gdyż łatwiej jest kliknąć w linka i nie trzeba celować.
Cytat Kiedy najlepiej używać margin a kiedy padding? To już mówi sama definicja - margin - margines zewnętrzny (czyli odstęp obiektu od pozostałych elementów), padding - margines wewnętrzny - odstęp elementów w obiekcie od jego krawędzi. edit @ down: spotkałem się również z nazwą margines wewnętrzny ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Gwoli ścisłości, padding to nie margines wewnętrzny a dopełnienie
![]() A jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o margin i padding, to polecam dokumentację na w3c - box model. Oczywiście należy pamiętać, że każda przeglądarka po swojemu interpretuje wartości margin i padding, więc od razu poszukaj na google hack-ów na box model. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:03 |