![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
przeszukalem cale forum i od razu na wstepie zaznaczam ze sprobowalem wszystkiego. Niestety za nic nie moge nalozyc, transparentnego pliku PNG (z tonowana przezroczystoscia, tzn. nie tylko jeden kolor jest przezroczysty, inne tez w odpowiednim nasyceniu alpha, poprostu zwykla grafika png-24bit). Zapoznalem sie mocno szczegolowo rowniez z opisami na php.net dotyczacymi biblioteki. Problem chyba mnie przerosl. Tak wiec oto kod:
Efekt niestety jest taki - jesli nie odblokowac tej jednej linii powyzej - ze serwer miksuje mi grafike PNG z obrazkiem w $destImage w jakis chory sposob. Ta ramka ktora wsrodku ma transparencje zawiera zniszczone zdjecie nie wystepujacewogole na serwerze! Czyli widac ze pobiera PNG z transparencja ale w jakis chory sposob wypelnia ja czymkolwiek (nie wiem skad przy okazji to bierze, naprawde tego zdjecia nie ma tam fizycznie). Jesli splaszcze PNG i bedzie mial poprostu biel w wiekszej swojej czesci, to po odblokowaniu tej jednej linijki powyzej z funkcja imagecolortransparent, definiuje przezroczystosc dla bieli tego obrazka (zachowanie jak z gifem) wtedy obrazek faktycznie sie naklada i jakos to jest. Niestety nie tak bym chcial bo takie nalozenie na ostro nie wyglada dobrze. Spedzilem juz kilka godzin wertujac forum, opisy, rozne przyklady i nic ![]() juz brak mi pomyslow Chodzi o prosta rzecz: na obrazek Jpeg ladowany z dysku na serwer chce w locie nalozyc plik PNG-24bit z przezroczystoscia tonowana. Swego rodzaju nadpalona ramka do okoloa. No i tu totalne schodzi Dzieki wielkie za konstruktywne rady i blagam, juz nie linki do php.net czy cos takiego. Naprawde zapoznalem sie z tym wszystkim i potrzebuje wsparcia z kodem. -------------------- MacOS X 10.5 Leopard @ MacPro G5 Xeon 2xQuadCore 3GHz... "tutaj nie brak odpowiedzi"
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
// tworzymy pusty obrazek o wymiarach x y
$button=imagecreatetruecolor($x, $y); // wylaczamy tryb alfa imagealphablending($button, false); // ustawiamy kolor alfa $trans = imagecolorallocatealpha($button, 128, 128, 128,127); //wypelniamy kolorem alfa imagefill($button, 0, 0, $trans); //zapisujemy alfa imagesavealpha($button, true); // wlaczamy alfa:) imagealphablending($button, true); ..... teraz mozesz dalej wklejac to co chciales pozdrawiam -------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Serdecznie dziekuje za wsparcie
Powyzsza pomoc zakonczona sukcesem ![]() Troche to dla mnie bylo dziwne tu wylaczyc potem znowu wlaczyc jakies dziwaczne mieszanie z tym GD. Ale udalo sie. Teraz doinstaluje FreeType Library i bedzie mozna dopisywac cos wlasna czcionka ![]() Dzieki ![]() -------------------- MacOS X 10.5 Leopard @ MacPro G5 Xeon 2xQuadCore 3GHz... "tutaj nie brak odpowiedzi"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W phpGD chyba da sie pisac TTFami bez istalacji modulu (ale byc moze sie myle).
Wystarczy wgrac plik ttf na server podac lokalizacje: $font = realpath("/www/htdocs/xxxxxl/ttf/verdanab.ttf"); imagettftext($button, 8, 0, 10, 14-(20-$y)/2, $textColor , $font, $text); /*textsize 8*/ podane wartosci to moje od systemu do generowania buttona;) -------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]()
|
|
W phpGD chyba da sie pisac TTFami bez istalacji modulu (ale byc moze sie myle). Biblioteka ta jest wymagana, manual rowniez o tym mowi. Byc moze masz ja poprostu zainstalowana. Powyzsza pomoc okazala sie super i do tego pomoze mi ogolnie z przezroczystosciami i cala reszta. Teraz doinstalowalem FreeType'a i juz wogole zaczela sie bajka ![]() ![]() -------------------- MacOS X 10.5 Leopard @ MacPro G5 Xeon 2xQuadCore 3GHz... "tutaj nie brak odpowiedzi"
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:34 |