![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 5 Dołączył: 23.10.2006 Skąd: Gda?sk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Od paru godzin optymalizuje zapytanie do dwoch tabel, w jednej (t1) jest okolo 120000 rekordow w drugiej (t2) ok 2400000. t1 jest w relacji jeden do wielu z t2, na jeden wiersz z t1 przypada okolo 30, 40 rekordow w t2. Pytanie czy troche ponad 4s to szczyt mozliwosci mysql-a w takich przypadkach?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Jeżeli masz założone odpowiednie indexy i wszystko zoptymalizowane to raczej tak.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 5 Dołączył: 23.10.2006 Skąd: Gda?sk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to mam problem
![]() dzieki za odpowiedz ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanie jak wygląda zapytanie ?
Ten post edytował bigZbig 19.02.2009, 15:54:35 -------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]()
|
|
Zapytania wygladaja jak wyzej z ze warunkow po na pola value i name moze byc wiecej. indeksy sa na t1.type, t2.t1_id Ten post edytował abusiek 19.02.2009, 16:29:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapytania typu
nie są dobrym pomysłem, a już na pewno nie przy takiej ilości rekordów. Zapytanie takie działa w prosty sposób: 1. tworzy iloczyn kartezjański obu tabel (czyli każdy z każdym) 2. wybiera z tego iloczynu pary spełniające warunek Czyli jeżeli masz dwie tabele po 1k rekordów, a warunek spełnia tylko jedna para, to i tak najpierw będzie stworzonych milion par, a dopiero wybrany jeden wynik. Rozwiązanie - JOIN. Poczytaj, na pewno przyspieszysz działanie. Dalej. where t1.type = 'typ' Dużo szybciej działa porównywanie typu INT niż VARCHAR. Powinieneś te typy zapisywać jako liczby, a jeżeli nie możesz tego zmienić, to nawet stwórz dodatkowe pole typu INT, załóż na niego index i wstaw wartości odpowiadające typom (jakoś to sobie ustal). Jeżeli masz kodowanie bazy inne niż binarne (a powinieneś w tym przypadku), to nie ma konieczności stosować ucase(), bo wtedy baza jest nieczuła na wielkości znaków. Tyle mi się nasunęło na obecną chwilę. Ten post edytował sowiq 19.02.2009, 16:31:49 |
|
|
![]()
|
|
Zastosowalem sie do twoich rad i zapytanie wyglada tak
Czyli dodalem kolumne rownowazna dla type z poprzedniego posta z typem int i zastosowalem inner join. Zapytanie wykonuje sie ciut szybciej ale dalej nie schodzi ponizej 4s. To co mi pokazuje explain: id select_type table type possible_keys key key_len ref rows Extra 1 SIMPLE d ref PRIMARY,listing_id_dx listing_id_dx 5 const 30184 Using where; Using temporary 1 SIMPLE df ref document_index document_index 5 d.id 23 Using where; Distinct |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 420 Pomógł: 44 Dołączył: 22.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a spróbuj LEFT JOIN LUB RIGHT JOIN zdaje się że ze wszystkich join one są najszybsze
-------------------- Sztuką jest widzieć to czego nie widać.
|
|
|
![]()
|
|
sa najszybsze ale mnie interesuja tylko wiersze dopasowane z obu stron wiec i left i right join odpada
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 420 Pomógł: 44 Dołączył: 22.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale jak okaże się szybsze to możesz puste wiersze z poziomu php wyeliminować sprawdź może gra jest warta świeczki
-------------------- Sztuką jest widzieć to czego nie widać.
|
|
|
![]()
|
|
sprawdzilem
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Ja bym problemów szukał w użyciu DISTINCT. Potrafi on znacząco spowolnić zapytanie. Dla sprawdzenia: wykonaj sobie to samo zapytanie ale bez klauzuli DISTINCT. W rezultacie otrzymasz pewnie dużo więcej rekordów ale czas wykonywania zapytania powinien być niższy od aktualnego. Rozumiem, ze DISTINCT jest Ci koniecznie potrzebne - wówczas pomyślimy co z tym fantem zrobić.
|
|
|
![]()
|
|
rzeczywiscie jest koniecznie potrzebne, ale przy zapytaniu ktore dalem wyzej tylko bez distinct przyspieszylo o jakies 0.3s, czyli nieduzo
![]() Z tego co sie orientuje w mysql-u to mozna przyspieszyc distinct przy pomocy loose index scan, ale w moim przypadku nie bardzo da sie go zastosowac bo trzeba by przede wszystkim zlamac normalizacje bazy no i w indexie musialalby byc kolumna value ktora jest typu text a mysql ma ograniczenia na indeksy |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym sie upatrywal problemow w "LIKE '%....%'" (nie skorzysta z indexow na tym polu, ale... jesli wczesniej wybierze tylko te 20-30 rekordow to nie powinien byc problem)
Wyrzuc je wszystkie i sprawdz czas. Dodaj tylko jeden i znow sprawdz. Ten post edytował dr_bonzo 19.02.2009, 18:47:59 -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak pisałem wyżej - pousuwaj UCASE(). MySQL nie jest wrażliwy na wielkość znaków. No chyba, że używasz kodowania binarnego, np. utf8_bin, latin2_bin itp. Ale jeżeli masz utf8_general_ci, utf8_polish_ci, czy inne bez bin w nazwie, to MySQL nie będzie rozróżniał wielkości znaków.
Sprawdź. |
|
|
![]()
|
|
Zapytanie przeszukuje te dwie tabelki wiec uzywanie like('%%') ani ucase nie jest opcjonalne tak naprawde. mam szukac czy w value zawiera sie taka fraza i nie zwracac uwagi na wielkosc liter. Chyba nie ma na to innego sposobu....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mozesz dac strukture bazki + troche przykladowych rekordow (tzn. gotowiec w SQL) to bedziemy sie mogli pobawic praktycznie?
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
dzieki za taki duzy odzew. Danych nie moge udostepnic bo mnie pracodawca zlinczuje, znaczy poufne sa
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
mam szukac czy w value zawiera sie taka fraza i nie zwracac uwagi na wielkosc liter. Sorry, ale chyba nie przeczytałeś tego co napisałem. Powtórzę zatem kolejny, trzeci raz:MySQL przy wyszukiwaniu nie zwraca uwagi na wielkość liter. Możesz dać LIKE '%coś%', a warunek będzie spełniony dla COŚ, cOś, coŚ itd. Wyjątkiem jest binarne kodowanie tabel/pól - napisałem o tym powyżej. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 471 Pomógł: 89 Dołączył: 29.07.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
odpowiem troche po czasie bo wlasnie sam natrafilem na podobny problem.
Zakladam ze uzywasz silnika InnoDb, jesli nie to mozesz od razu czytac koniec ![]() zrob dodatkowa tabele na silniku MyIsam ktora bedzie miala aktualizowane dane tekstowe(te na ktorych wykonujesz zapytanie like), oraz primary identyfikator. Dane mozesz aktualizowac triggerami lub w dowolnie wybrany sposob np. procedura skladowana odpalana w cronie (zalezy od konkretnej sytuacji co ma najwiecej sensu, najmniej obciaza baze, czy wyszukiwanie ma byc na aktualnych danych itp) na pola tekstowe mozesz wtedy zalozyc indeks Fulltext i wtedy... http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/fulltext-search.html ![]() edit: Jesli chodzi o proby optymalizacji poprzez zamiane where t1.id = t2.id na rozne join to tutaj akurat taki warunek jest rownoznaczny z inner join(wtedy niewazne czy left czy right), a szybszego joina nie ma niezaleznie od tego jak go w sql zapiszemy ![]() edit2: moje zapytanie wykonywalo sie srednio ~5sec w tym momencie nie przekracza 0.01s Ten post edytował yevaud 22.10.2009, 13:39:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:59 |