![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 1 Dołączył: 19.08.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mój problem polega na tym, że potrzebuję zrobić linki na stronie zawierające nazwę kategorii, chodzi o to, że ma to być nazwa a nie identyfikator a co za tym idzie mogą się pojawić polskie znaki i spacje. Domyślam się, że mówimy tu o kodowaniu url'a jednak nie wiem co powinienem zastosować i w którym momencie. Jakby ktoś mógł mnie naprowadzić to byłbym wdzięczny. Mój kawałek kodu wygląda tak:
i coś takiego listuje mi zawartość kategorii administracja, jednak np. "Kategoria główna" już nie ;/ Jest na to jakaś rada? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po 1. to bardzo zły pomysł żeby w linkach były jakiekolwiek polskie znaki.
Po 2. Sprawdz jaką wartość zwraca Ci
-------------------- http://www.berry.nazwa.pl/edico/public_html/index.php ----> under construction
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
3. Poczytaj o SQL Injection, żebyś kiedyś gorzko nie zapłakał
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 1 Dołączył: 19.08.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właśnie naczytałem się, że do pozycjonowania podobno się przydaje... a jeżeli nie to jak miałbym zrobić coś takiego:
w bazie mam kategorię zawierającą polskie znaki, (wyświetlam ją sobie powiedzmy w widoku artykułu, polskie znaki potrzebne) a przy linkowaniu powiedzmy, że ich nie chciałbym sobie mieć więc jak miałbym usuwać polskie znaki? EDIT: o sqlinjection wiem conieco, jednak gdzieś mi umknął aspekt o kodowaniu url'ów.. Ten post edytował Marr 19.02.2009, 13:15:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
więc jak miałbym usuwać polskie znaki? str_replace(), strtr()EDIT: o sqlinjection wiem conieco, jednak gdzieś mi umknął aspekt o kodowaniu url'ów.. Nie chodzi o kodowanie URL. Zobacz jak będzie wyglądało Twoje zapytanie jeśli wywołasz skrypt w podobny sposóbKod skrypt.php?category=1%27%20OR%20%271%27%20=%20%271
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Po 1. to bardzo zły pomysł żeby w linkach były jakiekolwiek polskie znaki. Zwłaszcza, że praktycznie każda przeglądarka używa innego zestawu znaków do kodowania polskich krzaczków w URL. Cytat EDIT: o sqlinjection wiem conieco, Jest przyklejony odpowiedni wątek. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 09:58 |