![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 2 Dołączył: 9.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam skrypt logowania połączony z bazą danych MySQL. Po wpisaniu odpowiednich danych cały czas pisze, że jestem niezalogowany ("Użyszkodnik niezalogowany"). Co z tym fantem zrobić?
Strona główna
Login Hasło Ten post edytował erix 19.02.2009, 19:29:13
Powód edycji: [erix] bbcode
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
a co to ma do obiektowki? Przenosze.
No i sprawdzaj czy przypadkiem nei masz bledow w zapytaniach, bo masz... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 2 Dołączył: 9.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
dalej masz blad zapytania.
No weź wyswietl sobie to zapytanie jak wyglada po wygenerowaniu, wyswietl sobie blad jaki konkretnie dostajesz to moze dojdziesz. No musisz sam radzic sobie z tak banalnymi rzeczami edit: sorki, myslalem ze taka konstrukcja : where cos='cos'AND bez spacji przed AND da nam blad zapytania. Ale sprawdzilem teraz u siebie i nie dalo bledu. Tak czy siak wyswietl sobie to zapytanie, wstaw do PMA i zobacz czy dostaniesz jakies wyniki -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
W PMA wyświetliło: Kod 2 rootek tajne A jak wpisze na stronę, to już nic się nie dzieje. Może w pozostałeś części kodu jest coś nie tak? Ten post edytował carck3r 19.02.2009, 09:52:30 |
|
|
![]()
|
|
1) A sprawdzales czy weszlo ci do tej linii:
$_SESSION['prawid_uzyt'] = $userID; ? Daj tam w tym ifie jakies echo 2) Moze sesji ci nie tworzy bo lecą jakies naglowki Daj to : http://nospor.pl/php-faq-n29.html#faq-2 na samym poczatku, to zobaczysz bledy jesli jakies są -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
1) Wstawiłem echo:
Po odświeżeniu strony i wpisaniu prawidłowych danych napis 'asdasdasd' nie wyświetla się, więc jest coś nie tak ![]() 2) Wstawiłem to na początek skryptu:
Ale po odświeżeniu strony nie wyświetla się żaden error. A sesja działa: Kod Name PHPSESSID
Value 4919c750392232ccd10f71bcdd69e5de Host localhost Path / Secure No Expires At End Of Session Ten post edytował carck3r 19.02.2009, 10:01:57 |
|
|
![]()
|
|
hihi:
if(isset($userID) && isset($userPASS)){ // Jeżeli użytkownik podjął próbę zalogowania $userID = $_POST['userID']; $userPASS = $_POST['userPASS']; Najpierw sprawdzasz czy zmienna jest ustawiona, a dopiero potem ją ustawiasz ![]() ps: choc z drugiej strony do echo $query ci doszlo... magic... or register_globals ![]() wyswetl sobie jeszcze ewentualnie blad zapytania bo moze jednak cos jest nie tak: blad polaczenia bazy lub inne -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() BTW: Wyświetla mi błędy: Kod Notice: Undefined index: userLOGIN in /var/www/logowanie.php on line 7 Notice: Undefined index: userPASS in /var/www/logowanie.php on line 8 Ale loguje się prawidłowo. Dam cały kod:
Ten post edytował carck3r 19.02.2009, 10:08:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 17 Dołączył: 28.12.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
definiujesz zmienne $userLOGIN = $_POST['userLOGIN']; i $userPASS = $_POST['userPASS']; sprawdź najpierw czy wysyłasz formularz
|
|
|
![]()
|
|
definiujesz zmienne $userLOGIN = $_POST['userLOGIN']; i $userPASS = $_POST['userPASS']; sprawdź najpierw czy wysyłasz formularz Ok, zrobiłem tak i jest dobrze:
Mam jeszcze jedno pytanie. Zrobiłem stronę wyloguj.php, a jej kod to po prostu:
Jednak po wejściu na tą stronę zmienna sesji cały czas istnieje, a powinna się usunąć. Dlaczego tak jest? |
|
|
![]()
|
|
no a gdzie session_start() ?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 17 Dołączył: 28.12.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
@Chrom przeciez nie ma takiego pola.
Pozatym dzieki temu sprawdza czy ma pola, ktore chce miec -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
racja name ma inne
|
|
|
![]()
|
|
Dobra, dzięki za pomoc. Wszystko działa jak należy.
|
|
|
![]()
|
|
a wytlumacz mi jeszcze jakim cudem uzyskales to zapytanie:
SELECT * FROM reg_users WHERE userLOGIN = 'rootek' AND userPASS = 'tajne' ktore wstawiles do PMA, skoro nie dochodzil ci wogole do momentu wykonywania zapytania? Prosilem przeciez,, byś wyswietlil wygenerowane zapytanie, a ty chyba z palca je sobie do PMA wpisales... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 23:11 |