![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 15.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na stronie http://www.webinside.pl/php/artykuly/156 znalazłem artykuł o wyrażeniach regularnych. Jednak podane przez nich przykłady nie działają. Co jest nie tak?
Efekt: Warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: range out of order in character class at offset 38 in (...) on line 3 Nie znaleziono pasujšcych do wzorca danych!
Powód edycji: Poprawiłem bbCode (ociu)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 326 Pomógł: 121 Dołączył: 23.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powinno byc
Myslnik jest umiejscowiony w zlym miejscu. Wg specyfikacji PCRE musi byc pierwszym znakiem nawiasow klamrowych albo oznacza zakres (a tutaj chodzi o znak '-') |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 15.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok zgadza się
ale czy mógłbyś mi jeszcze pomóc w tym: Mam taki kod: $wzorek='^style=\"white-space:wrap;padding-left:10px;\">[^(<//tr>)]width=\"45\"$'; preg_match_all($wzorek, $lala, $tabliczka); <---------linia 18 i wyskakuje error: Warning: preg_match_all() [function.preg-match-all]: Unknown modifier '(' in (...) on line 18 Chciałbym wyciągnąć tekst spomiędzy ...style="white-space:wrap;padding-left:10px;"> i <tr width="45"...> Ten post edytował Haczyk67 18.02.2009, 17:01:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 326 Pomógł: 121 Dołączył: 23.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wg PCRE wyrazenie regularne musi byc ograniczone dwoma delimiterami a co jest za nimi to flagi. Co oznacza, ze u Ciebie faktyczne wyrazenie regularne jest miedzy '^' a '^'. Sprobuj:
Dla kodu Kod style="white-space:wrap;padding-left:10px;">i <tr width="45"...> zwraca: Kod Array
( [0] => style="white-space:wrap;padding-left:10px;">i <tr width="45" [1] => i ) |
|
|
![]()
|
|
dla innego kodu:
style="white-space:wrap;padding-left:10px;"><a href=/>dg</a><td>sdfdggg</td><td align="center" width="45" (chcę wyciągnąć to pogrubione) ułożyłem na podastawie Twojego: $wzorek='|style="white-space:wrap;padding-left:10px;">(.*?)width="45"|i'; I kod nie działa: tzn. nie znajduje żadnych ciągów |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do maila, chyba nieco łatwiej będzie
Co do drugiego:
|
|
|
![]()
|
|
Twój kod nie działa. Po wpisaniu instrukcji echo $results[1][0] wyświetla:
Notice: Undefined offset: 0 in (...) on line 23 Dodam, że w ciągu znajduje się kilka takich wzorków może to dlatego? Powiedz mi proszę co oznaczają znaki które dodajesz na końcu i na początku wzoru? (w google nie sposób odszukać takich znaków) Ten post edytował Haczyk67 20.02.2009, 14:59:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ui - to modyfikatory: http://pl.php.net/manual/en/reference.pcre...n.modifiers.php
Pokaż cały Twój kod. |
|
|
![]()
|
|
$stronka = (tresc pewnej strony)...style="white-space:wrap;padding-left:10px;"><a href=/>dg</a><td>sdfdggg</td><td align="center" width="45"...
$wzorek='#style="white-space:wrap;padding-left:10px;">(.*?)width="45"#Ui'; preg_match_all($wzorek, $stronka, $results); echo $results[1][0]; Notice: Undefined offset: 0 in (...) on line 24 Kurcze masz racje. Dopoki $stronka to tylko to co podalem na gorze jest ok, jak dam cala tresc strony zaczyna sie sypac... Co jest nie tak? Spróbowałem dać echo $stronka i edytor napisał że wystąpił błąd (brak definicji jakiegoś obiektu w js). A ja chcę tylko wyciągnąć coś z kodu! Jak to zrobić? B. proszę o pomoc męczę sie z tym już tydzień... Ten post edytował Haczyk67 22.02.2009, 10:50:34 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 01:44 |