![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
zrobiłem ostatnio funkcję w php która poprawia wpisane dane tak aby zamiast wpisanych np. "DaWId" było "Dawid". I wszystko ok ale... Jeśli ktoś ma polskie znaki diakrytyczne w imieniu to zamiast nich są kwadraty ;/ oto kod tej funkcji:
Wie ktoś jak temu zaradzić? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A tak Cie naprowadzę:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po pierwsze - jakie kodowanie? jeśli utf-8, to będziesz musiał użyć funkcji mb_*
po drugie - php AFAIK nie obsługuje przy strtolower itp. polskich znaków, więc będziesz musiał sobie sam zamienić poprzez str_replace('Ę','ę',$string); itd. EDIT: Ok, mike zrobił już to za mne ![]() Ten post edytował .radex 18.02.2009, 11:02:03 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
EDIT: Ok, mike zrobił już to za mne Aaa tam zaraz ~mike. Wystarczy manuala dobrze czytać. Oo, kolejny przykład: link.
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
używam UTF-8
niestety wyskakuje mi komunikat: Cytat Fatal error: Call to undefined function mb_check_encoding() in c:\usr\krasnal\www\pkzneta\pk\functions.php on line 82 testowałem to jak na razie na Krasnalu na PHP 4 i PHP5 i ciągle to samo |
|
|
![]()
|
|
No pomyśl trochę. Co może oznaczać że nie masz takiej funkcji jak mb_check_encoding()?
Pewnie to, że nie masz żadnej funkcji z biblioteki Multibyte String ![]() Ojej, a to oznacza, że nie masz w ogóle całej biblioteki. Jaki wniosek? Nalezy sobie ją zainstalować: Multibyte String > Instalacja |
|
|
![]()
|
|
do tego że tej biblioteki to doszedłem ;P
a np gdyby na moim hostingu nie było tej biblioteki to czy istnieje inna metoda na zrobienie tego skryptu? |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 10.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A tak Cie naprowadzę:
Sorry, że trochę odkopuję temat, ale rozglądam się za czymś podobnym i czy czasem prawidłowo nie powinno być tak:
Zamiast mb_strlen($str) to (mb_strlen($str)-1). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:05 |