![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chcę stworzyć stronę, która składa się z 3 obrazków. Na samym środku jest obrazek główny(jpg), nie zajmuje on całej powierzchnii tylko oktrślony obszar w centrum ekranu. Powyżej jest linia(gif) (pomiędzy nią i obrazkiem jest pusta przestrzeń), ale linia zaczyna się dokładnie w tym samym miejscu co rysunek i kończy też tam gdzie rusunek. I analogicznie jest na dole. Kończy się rysunek jest wolna przestrzeń i linia dolna. Chcę pomiędzy linią górną i rysunkiem wstawić elementy menu, a pomiędzy linią dolną i rysunkiem inne elementy (np kategorie). Treść strony chcę natomiast umieścić na rysunku. Oto style: Kod DIV.tabela { overflow: hidden; /* clearance */ width: 780px; display: table;} .tlo { background-image: url(image/glownezdjecie.jpg); position: absolute; width: 780px; height: 500px; top: 50%; left: 50%; margin-left: -390px; margin-top: -280px; display: table-cell; vertical-align: center;} .liniatop { background-image: url(image/linia_top.gif); position: absolute; top: 10%; margin-left: auto; width: 780px; height: 3px; left: 0%; display: table-cell;} I ich implementacja: Jest to tylko pierwsza linia i tło. Linia pojawia się nad obrazkiem i tekst mogę wpisywać pomiędzy nimi. Jeśli ustawiam ręcznie jmarginesy liny to jest u mnie ok, ale u kumpla, który ma inną rozdzielczość ekranu nie jest już to na środku. Czy jest to prościej zrobić na tablicach, czy tak jak ja to robie? Proszę o pomoc OK zrobiłem sam z użyciem display: table i display: table-row. Temat do zamknięcia Ten post edytował grzehotnik 16.02.2009, 18:12:08 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 17 Dołączył: 23.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli robisz stronę dla sieci, to rozwiązanie z display: table-* jest złe, ponieważ IE6 tego nie obsługuje, nie wiem czy również IE7.
-------------------- serwiswww.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 3 Dołączył: 4.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm, mnie sie wydaje, ze to nie ten dzial, to tak na marginesie, natomiast jezeli chodzi o problem to zastosuj zagniezdzone div'y, ja tak robie i wszystko dziala jak talala
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:07 |