![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Napisałem sobie skrypt tokena, tylko nie wiem, czy moje rozwiązanie jest bezpieczne oraz jak trudne będzie odczytanie takiego tokena przez bota. Skrypt składa się z 3 plików: funkcje.php
formularz.php
token_pic.php
Prosiłbym o sprawdzenie napisanych skryptów pod katem bezpieczeństwa oraz opinię, czy takie "coś" będzie trudne do złamania dla bota? Pozdrawiam Ten post edytował puz219 16.02.2009, 13:50:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 326 Pomógł: 121 Dołączył: 23.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To bedzie banalnie latwe do zlamania przez bota. Dlaczego? Bo jezeli bot nie przechowuje ciasteczek (w tym SESSION_ID) to znaczy, ze nie nie beda dla niego dostepne zmienne sesyjne. W zwiazku z czym wystarczy, ze przesle puste $_POST['token'], to wtedy porownane do pustego (bo nie zainicjowanego) $_SESSION['token'] da zawsze true.
Zrob chociaz
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli sprawdzenie czy zmienna sesyjna $_SESSION['token'] nie jest pusta to jedyna rzecz, którą mogę zrobić, żeby zabezpieczyć ten formularz czy może nie. Przepraszam za takie może trochę idiotyczne pytanie, ale w jaki sposób maksymalnie zabezpieczyć tego tokena.
Może mój sposób rozumowania jest błędny i token powinien być zrobiony całkowicie w inny sposób, bo jak widać kiepsko u mnie z kwestiami bezpieczeństwa ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 326 Pomógł: 121 Dołączył: 23.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakladajac, ze nikt Ci sie nie wlamie na serwer, nie masz nigdzie var_dump($_SESSION); i nie zakladasz, ze bot odczyta kod z obrazka (co nie jest specjalnie trudne, jesli ktos sie uprze), to na tym poziomie - tak, jest to wystarczajace
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 19:26 |