Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Możecie pomóc w strukturze
LubieWino

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Robię proste forum dyskusyjne (architektura drzewiasta) i nie jestem pewien co do struktury tabel. Narazie wychodzi mi coś takiego:
http://upek.pl/img.php?id=19726

Mam wątpliwości do tabeli 'TEMATY_I_ODPOWIEDZI'. Trochę danych bedzię się w niej niepotrzebnie powtarzało (id_działu, id_rodzica ),i trzeba będzie coś zakombinować aby wydobyć kilka informacji, np ile odpowiedzi ma dany temat. Nie wiem czy nie stworzyć osobnych tabel 'TEMAT' i 'ODPOWIEDZI' i wtedy w tabeli 'TEMAT' miałbym np kolumny (id_tematu, id_dzalu, id_autora, ilosc_odpowiedzi, tresc, data) a w 'ODPOWIEDZI' (id_odp, id_tematu, id_autora, tresc, data). Ale to chyba też nienajlepsze rozwiązanie.

Możecie coś poradzić? i ogólnie jakieś podpowiedzi i sugestie bym poprosił

Edit: Jeszcze takie pytanie, czy tworzyć dodatkową tabelę która by spajała dział, user i post razem?

Ten post edytował LubieWino 16.02.2009, 04:08:58
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
Rafal Filipek

-----

nie mysl o tym w kategoriach tematy i odpowiedzi. to są posty z tą różnicą, że temat ma id_rodzica 0 - koniec. jak bedziesz potem chcial robic dzielenie watkow itp itd to tez ci bedzie latwiej majac 1 tabele. ja bym to zostawil tak jak jest.
+Quote Post
cfk

-----

Cytat(LubieWino @ 16.02.2009, 01:57:14 ) *
Edit: Jeszcze takie pytanie, czy tworzyć dodatkową tabelę która by spajała dział, user i post razem?

a to w jakim celu ?

tak jak jest jest nie głupio w każdym bądź razie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:53