![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak w metodzie Fold.activate() mam pobrać styl :hover elementu <li> i przypisać go?
style.css
index.htm
menu.js ( To jest javascript ale użyłem tagu PHP bo inne rozwalają wcięcia kodzie. )
Poradziłem sobie reorganizując style i dodając jedną klasę z takimi samymi ustawieniami jak :hover. Pobrać stylów dla :hover niestety nie zdołałem.
Ten post edytował orglee 15.02.2009, 12:55:01 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanie może nieco odbiegające od tematu, ale... od kiedy nazwy zmiennych w JS zaczyna się znakiem $?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 54 Dołączył: 2.05.2006 Skąd: Nadarzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@orglee z tego co wiem to nie ma takiej mozliwosci. Robi sie to wlasnie przez stworzenie dodatkowej klasy ( co jest i tak lepsze z uwagi na braki IE w temacie "hover" )
@mls : zawsze gdy programista sobie tego zażyczy. Jest to jak najbardziej poprawne. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanie może nieco odbiegające od tematu, ale... od kiedy nazwy zmiennych w JS zaczyna się znakiem $? A dlaczego nie? W prototypie po raz pierwszy (chyba) użyto $ jako zamiennika document.getElementById (nie wiem skąd ten pomysł) i jak widać w wersji rozbdowanej przyjęło się to m.in w jQuery. Zmierzam do tego, że skoro nie jest to zabronione to dlaczego nie używać dla zmiennych nazw analogicznych do tych z PHP? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 54 Dołączył: 2.05.2006 Skąd: Nadarzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest drobna różnica
$() - funkcja która obecnie w większości frameworków stosowana jest do pobrania elementu lub ich grupy, tworzenia nowych elementów html, itp. Tuta pare przykładów z jQuery Kod $('#id_element'); // pobierz 1 element po id $('.nazwa_klasy'); // pobierz 1 lub więcej elementów po nazwie klasy $('<p><span>text</span></p>'); // tworzy nowy fragment ( 2 elementy) DOM $([1,4,6,7,3]); pozwala wykorzystać na tablicy metode np. each $ - zwykły znak od którego może zaczynać się nazwa zmiennej. Jest to dość powszechnie stosowane, np. Kod $('li').each(function(){
// teraz this wskazuje na element li $this = $(this); $(this).find('span').click(function(){ //tutaj this wskazuje na element span // wiec aby dostać się do rodzica nie uzywając metody parent(); najlepiej właśnie stworzyć sobie zmienną np. $this alert($this.attr('id')); }); }); |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 23:09 |