![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 6 Dołączył: 12.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uczę się teraz praw dostepu w symfony i mam problem. W tutorialu nie napisali więc nie wiem co mam podać w pliku security.yml w credentials chcąc ograniczyć dostęp. Próbowałem wpisywać różne rzeczy, ale coś zrobiłem nie tak, bo na częsci stron działa a na częsci nie.
Więc w bazie danych wypełniłem tabele: sf_guard_group sf_guard_group_permission sf_guard_permission sf_guard_user sf_guard_user_group sf_guard_remember_key - tej nie wypełniłem, sama się wypełnia ![]() sf_guard_user_permission - tej nie wypełniałem, bo jak rozumiem tu się przyznaje prawa użytkownikom nie należącym do żadnej grupy, a u mnie wszyscy userzy są w jakiejś grupie - mam nadzieje, że to o to chodzi ![]() I w pliku security.yml w credentials: [] mam podać wartość z kolumny "name" tabeli "sf_guard_permission" ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 1 Dołączył: 15.02.2006 Skąd: Zakrzów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po instalacji plugina i przebudowie modela, trzeba było wklepać z konsoli
Załadowałoby to trochę domyślnych danych, IMHO zawsze to prościej skapować wtedy. Cytat I w pliku security.yml w credentials: [] mam podać wartość z kolumny "name" tabeli "sf_guard_permission" questionmark.gif Bo coś u mnie nie za bardzo to działa... Z grubsza tak. Przykładowy wpis:
Jeśli coś nie hula, trzeba było dokładnie zastosować się do README. Przy czym, żeby nie było niejasności, podane w [ ] nazwy praw dostępu to te, których posiadacz będzie miał dostęp do akcji, nie na odwrót. Cytat sf_guard_user_permission - tej nie wypełniałem, bo jak rozumiem tu się przyznaje prawa użytkownikom nie należącym do żadnej grupy, a u mnie wszyscy userzy są w jakiejś grupie Hm, tu w zasadzie nie jestem pewien... Logiczne by było takie rozwiązanie, że po przynależności do grupy są określane uprawnienia, ale ja od początku dawałem każdemu userowi z osobna i nie było niejasności. Tu, zwłaszcza jak wspominasz wyżej, że nie działa coś, radziłbym spróbować właśnie uzupełnić 'sf_guard_user_permission' i wtedy zbadać, czy ograniczenia dostępu pójdą należycie. Ten post edytował Juzef 15.02.2009, 15:23:48 -------------------- Linux is like wigwam: no gates, no windows, apache inside.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 6 Dołączył: 12.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok dzięki - działa, myślałem, że nie działa, bo admin, którego stworzyłem mógł dodawać i edytować wszystko do bazy mimo, że nie uwzględniłem jego praw w credentials - a okazało się, że dałem temu adminowi superadmina, a superadmin może w symfony wszystko i nie trzeba nawet nic dla niego ustawiać
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:41 |