![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 11 Dołączył: 17.12.2008 Skąd: LU Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam!
mam problem, chce zrobic form select ze po wybraniu 1 opcji dopiero pojawiaja mi sie 2 opcja do wyboru w 2 polu, odpowiednio inne wartosci do wyboru dla kazdej opcji.. i tak np. opcja AAAA subopcja A1 subopcja A2 subopcja A3 opcja BBBB subopcja B1 subopcja B2 subopcja B3 itd. przeszukalem całe forum i nic nie moglem znalezc, wogole sie zastanawiam czy to JS czy moze AJAX ? Prosze o wyrozumialosc ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 256 Pomógł: 7 Dołączył: 1.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja to robię tak... (jquery)
Kod <select id="category" name="category" onchange="loadItems(this.value);"> <option value="0" selected="selected">wszystkie kategorie</option> <option value="1">Kat 1</option> <option value="2">Kat 2</option> </select> Kod <div id="subcat"> <select name="subcategory"> <option value="0">wszystkie typy sprzętu</option> </select> </div> js Kod function loadItems(value) { $.get("ajax.php?subcategory", { category: value }, // pobranie za pomocą ajax danych z pliku ajax.php function(data){ $('#subcat').html(data); // wczytanie ich do div o id="subcat" }); } ajax.php
subcategory.tpl Kod <select name="type"> <option value="0" selected="selected">wszystkie typy sprzętu</option> {foreach from=$items item=items} <option value="{$items.id}">{$items.name}</option> {/foreach} </select> Można to zrobić nie używając smarty chodziło mi o analogię działania. Jeszcze taki myk na firefox'a który po odświeżeniu zapamiętuje wybrane opcje (żeby nie było takiej sytuacji, że jest zaznaczona kategoria, a nie ma sub kategorii). js Kod $(document).ready(function(){
var category = $("select#category").val(); if(category > 0) { loadItems(category); } }); Ten post edytował Hectic 14.02.2009, 08:55:28 -------------------- Nie proś o to, idź i sam to zdobądź.
Zrób to, a osiągniesz sukces. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 11 Dołączył: 17.12.2008 Skąd: LU Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki za wskazowki, a jeszcze mam pytanie, czy ja musze utworzyc jakas baze danych?? bo widze ze tam cos pobiera z danych, zatem czy musze dac polaczenie do bazy i dopiero potem cos z niej wyciagac?
![]() chodzi o to ze chcialbym po wybraniu wydziału zeby pokazywalo jakie sa katedry ![]() ![]() cisza.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 256 Pomógł: 7 Dołączył: 1.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na bazie danych było by najłatwiej
![]() Struktura tabeli: category id name subcategory id category // tutaj id z tabeli category danej kategorii name Później dajesz zapytanie do bazy danych Kod SELECT name FROM subcategory WHERE category='$zmienna_z_id_kategorii' Mam nadzieję, że zrozumiesz o co mi chodzi ![]() ![]() -------------------- Nie proś o to, idź i sam to zdobądź.
Zrób to, a osiągniesz sukces. |
|
|
![]()
|
|
dzieki
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 03:51 |