![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam problem z kodowaniem.
Przeczesałem juz wiele stron ale nic nie znalazłem co by pasowało do mojego problemu. napisałem skrypt w php wyszukiwareczka bardzo prosta która działa i wyszukuje na danych w pliku txt. Lokalnie zainstalowany mam webserv 2.0 i tu wszystko działa ok, tz polskie znaczki wyswietlaja sie ok ale w momencie przeniesienia plików na serwer zamiast polskich znaków idze krzeaczki. Probowałem juz rózne kodowania od utf-8, iso ...2, iso ...1, windows ... Probowałem równiez zapisywac plik txt w ANSI oraz utf-8. FAktem jest ze te krzeczki czasem sie zmieniały czasem było ich mniej ale zawsze są Prosze o pomoc. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
dajesz format kodowania pliku na utf-8 dodatkowo deklarujesz nagłówek w pliku na utf-8 i będzie wszystko ładnie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a mogłbys mi napisac jak to deklarowac ten nagłówek
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
np w htmlu:
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" /> |
|
|
![]()
|
|
niestety ale nadal mam z tym problemy. Moze podam kod i wtdy bedzie jasniej ::
kodowanie stronki zmieniałem juz na iso , utf-8, widdows i nic cos sie zmienia ale krzaczki cały czas wystepuja. Chodzi mi głównie o krzaczki w pliku txt w którym znajduja sie dane do przeszukiwania i wyswietlania których kodowanie równiez zmieniałem, plik dane.txt równiez zapisywałem w róznym kodowaniu poczawszy od utf-8 i ANSI i dalej krzaczki. plik jest zapisywany przez excela 2007 jako txt oddzielany tabulatorami. dodam jeszzce, ze kodowanie strtonki zmieniam w dreamweaver akodowanie pliku txt w notaniku przy zapisywaniui. prosze o pomoc.... Ten post edytował piotr26 19.02.2009, 10:43:49 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 2 Dołączył: 9.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ściągnij jakiś polski edytor tekstowy (notepad++) i przez niego wszystko zapisz.
|
|
|
![]()
|
|
najpierw niech zacznie czytać posty w temacie.
pisałem abyś dał: <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250" /> ![]() chyba nie. dodatkowo temat był wiele razy jeśli nadal nie wiesz , to poszukaj na forum . |
|
|
![]()
|
|
wiec sciagnałem sobie tego notepada ustawiłem kodowanie na utf-8 i oczywiscie zmienilem format na UNIX w ustawieniach poniewaz server jest linuxowy na który zgrywam pliki.
Po chwili eurek udało sie w IE działa , ale hola hola sprawdzam w FireFoxie kiszka krzaki tak piekne ze poezja .... juz nie mam nerwów do tego . w plikach poustawiałem meta na utf-8 i w notatniku zapisałem pliki z kodowaniem utf-8. dlaczego tak sie dzieje . nie rozumie tego... w zyciu nie mialem takich głupich problemów Napisałem ze ustawiałem rozne kodowania w meta, windows-1250 zostawiłem poniewaz proboje wszystkiego i to było ostatnie kodowanie jakie ustawilem. teraz sytuacja wyglada tak, ze mam ustawio w meta utf-8, do tego otworzyłem plik w notepadzie przekonwertowałem na utf-8 zapisałem zgrałem na server i przegladarka firefox dowyslnie ustawia sie na kodowanie iso dopiero jak przełacze w przegladarcze w widoku kodowanie na utf8 jest ok. czy wiecie dlaczego tak sie dzieje IE wyswietla ok ! z góry dziekuje za wczesniejsze zainteresowanie tematem!! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
plik w tym notepad++ koduj w UTF-8 (bez BOM)
w pliku php jako pierwszą linijkę wpisz (nic nie może być przed ani jednego znaku dlatego kodowanie bez BOM): dodatkowo w html'u tak jak radzili meta deklarujesz:
dodatkowo w CSS pierwszą linijkę możesz zadeklarować: Kod @charset "utf-8"; jeśli jeszcze korzystasz z .htaccess to tam możesz zadeklarować: Kod AddDefaultCharset UTF-8 jeśli dane pobierasz z jakiejkolwiek bazy danych (pliki to też jakaś baza danych ;p) to i w bazie danych musisz mieć kodowanie na utf-8 ![]() -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
o i to jest odpowiedz
![]() ![]() dzieki kolego pomogłes wyczerpujaca ![]() ![]() i notepad tez jest swietny to do drugiego kolegi |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 05:37 |